Otvoreno pismo Vučića, Rame i Zaeva o Zapadnom i Otvorenom Balkanu: “Ekonomija i četiri evropske slobode jesu put ka dugotrajnom miru. Pozivamo komšije da se pridruže…”

1
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Predsednk Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev, uputili su otvoreno pismo o Zapadnom Balkanu, koje je objavio podgorički list Dan.

U pismu predstavnika država Zapadnog Balkana ističe se da Evropa nije kontinent, već vizija, ali da su građani Zapadnog Balkana, sastavnog dela kontinenta i vizije, predugo bili izostavljani.

“Želja našeg naroda da bude prigrljen od strane članova EU je iznova i iznova bila osujećena unutrašnjim politikama država članica, nedostatkom ispunjenja datih obećanja i strahom od budućnosti. To je rezultiralo razočarenjem, nestabilnošću, emigracijom i manjkom velikih investicija”, piše u otvorenom pismu.

“Mi, kao lideri svojih zemalja, možemo da odlučimo da se žalimo na to, ili možemo da odlučimo da nešto povodom toga preduzmemo. Izabrali smo ovo drugo. U novembru 2019. godine potpisali smo preliminarni sporazum za podsticaj takozvanom Berlinskom procesu, tako što smo u svoje ruke uzeli dublju regionalnu saradnju”, dodaje se u pismu.

Trojica državnika ističu da je njihova vizija da prevaziđu socijalne, ekonomske i trgovinske prepreke koje usporavaju ekonomski rast u celom regionu, primenom četiri evropske slobode u našim državama.

“Od tada smo se sistematično sastajali i potpisivali sporazume koji omogućavaju našim državljanima da slobodno rade jedni kod drugih, smanjili smo kontrole granica koje će omogućiti da roba, gotovo bez zastoja, prolazi, uspostavili smo mehanizme za slobodno putovanje naših državljana između naših država – kao što državljani EU putuju između svojih država. Naša inicijativa, nazvana Otvoreni Balkan, pokazala se kao efikasna i od pomoći čak i da se prebrode teška vremena pandemije”, ističe se u pismu.

Iako inicijativa Otvoreni Balkan do sada uključuje samo Srbiju, Albaniju i Severnu Makedoniju, potpisnici ističu, da je Inicijativa bila, i biće otvorena, za sve pripadnike Zapadnog Balkana.

“Koristimo ovu priliku i pozivamo još jednom sve naše komšije da se pridruže i ponude svojim građanima dobrobiti koje mi nudimo našim. Kroz slobodu kretanja ljudi, robe, kapitala i usluga, naša saradnja može da podstakne trgovinu i rast i olakša život svakom pojedincu u našem komšiluku”, piše u pismu koje su potpisali Vučić, Zaev i Rama.

Naglašava se i da, iako su “često kažnjavani kao ‘bure baruta’ u Evropi”, kao “odgovorni lideri ne mogu da dozvole da region zakorači unazad u košmare prošlosti dok EU nije u mogućnosti da učini više za proširenje u ovom stadijumu”.

“Imamo svoje razlike, ne slažemo se oko nekih političkih pitanja – ali smo svi saglasni da ekonomija i četiri evropske slobode jesu put da našem regionu ponudimo nadu i dugotrajan mir”, piše u pismu.

Dodaje se da “Otvoreni Balkan nije utešna nagrada umesto članstva u EU, već, naprotiv, veliki korak ka tome”.

“Kao što je Zajednica za ugalj i čelik iznedrila Evropsku uniju posle Drugog svetskog rata, tako će i Otvoreni Balkan ostati uapamćen kao prekretnica koja je naše narode približila Evropskoj uniji – i punom članstvu u najvećem trgovinskom bloku na svetu”, piše u tekstu otvorenog pisma.

Potpisnici ističu da su nekoliko evropskih lidera i američka administracija već izrazili svoju podršku, na čemu im se uahvaljuju. Dodaje se da su preduzetnici, poljoprivrednici i studenti iz celog Zapadnog Balkana, takođe, pokazali svoju podršku, i da im predstavljaju inspiraciju.

“Sada bi cela EU, kao takva, trebalo da se pridruži punoj podršci Otvorenom Balkanu i podstakne naše druge komšije na punu inkluzivnost naše inicijative, od potrebe do dela. Krajnje je vreme da se svi narodi i ljudi u regionu ujedine radi bolje zajedničke budućnosti. One koja nudi stabilnost, mir i bolji životni standard za svakoga. One koja se izdiže iznad prepirki iz prošlosti i koja našoj djeci daje nadu u države u kakvima zaslužuju da žive”, zaključuje se u otvorenom pismu predsednika Srbije i premijera Albanije i Severne Makedonije, o Zapadnom Balkanu, koje je preneo podgorički Dan.

1 KOMENTAR

Comments are closed.