Otvoreno pismo Sorosu: “Zašto je Antonijević čestitao Dan RS, da li je omaška ili nedoraslost aktuelnog direktora?”

0
Foto: Medija centar Beograd

 (Beta) – Predsednik Gradjanskog demokratskog foruma (GDF) Zoran Vuletić uputio je večeras otvoreno Džordžu Sorosu u kojem mu je postavio pitanje kako je moguće da je direktor njegove Fondacije za otvoreno društvo u Srbiji Milan Antonijević uputio čestitke gradjanima bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska za neustavni dan tog entiteta, 9. januar.

Vuletić je u saopštenju za javnost ocenio da takav tvit Milana Antonijevića dovodi u sumnju politiku koju Fondacija vodi u regionu bivše Jugoslavije.

“Molimo vas da razmotrite da li je reč o omašci i nedoraslosti aktuelnog direktora, ili je naprotiv reč o još uvek nepromenjenoj politici koju vaša Fondacija zastupa u regionu”, naveo je Vuletić.

Antonijević je 9. januara u tvitu ispisanom na ćirilici čestitao Dan Republike Srpske, koji je u Bosni i Hercegovini sud proglasio neustavnim.

“Svim prijateljima i komšijama iz Republike Srpske želim da proslave ovaj dan, da prikupe snagu i da se svaki dan bore za pravo da žive u miru u funkcionalnoj državi Bosni i Hercegovini, bez korupcije, mržnje i populizma. Zaslužili ste to, četvrt veka od kraja tog krvavog rata”, napisao je Antonijević.

On je potom četiri dana kasnije, nakon brojnih kritika koje je doživeo na Tviteru, objavio izvinjenje, ovaj put na engleskom jeziku.

Napisao je da njegov tvit nije bio “podrška ili proslava stvaranja entiteta ratom, krvoprolićem i proterivanjem stotina hiljada ljudi”.

“Tokom cele karijere borio sam se za to da počinioci ratnih zločina odgovaraju, podržavajući rad Haškog tribunala i domaća sudjenja za ratne zločine. Takodje sam se borio protiv kolektivne krivice bilo koje nacije na Balkanu i nastaviću u tom smeru”, naveo je Antonijević.

Zoran Vuletić je u saopštenju naveo i da ga je veoma iznenadila podrška Fondacije u Srbiji svojevremenom dogovoru predsednika Srbije, Kosova i Albanije, Aleksandra Vučića, Hašima Tačija i Edija Rame, u pokušaju da se podeli Kosovo.

“Da je takav dogovor uspeo, on bi doprineo destabilizaciji čitavog regiona. Zbog promene kursa Fondacije tada je došlo i do smene direktora, gospodje Jadranke Jelinčić. Danas je očigledno da je bilo reči o veoma pogrešnoj proceni, čemu su verovatno doprineli vaši najbliži savetnici za region”, rekao je Vuletić.

Dodao je da, pošto razmena teritorija više nije predmet političkih dogovora i nagadjanja, i imajući u vidu i novoizabranog predsednika SAD-a, smatra da je to uvod u neku novu i uspešniju politiku na prostoru Balkana.

Vuletić je zahvalio Džordžu Sorosu na dugotrajnoj i neprocenjivoj pomoći koju već decenijama upućuje društvima na prostoru bivše Jugoslavije.