“Otvoreno nebo”: Moskva optužila Vašington da seje razdor, NATO pozvao Rusiju da sarađuje

0
Beta - AP Photo/Alex Brandon

Ruske vlasti danas su optužile SAD da seju razdor među saveznicima nakon što su najavile da će se povući iz međunarodnog sporazuma “Otvoreno nebo” (Treaty of Open Skies) koji omogućava uzajamnu proveru vojnih aktivnosti.

“SAD seju razdor i nesigurnost među sopstvenim saveznicima donošenjem takvih odluka. Ta zemlja ignoriše stav mnogih članica NATO-a i drugih zemalja potpisnica sporazuma”, rekao je pomoćnik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov.

Ruski zvaničnik je ocenio da su uslovi koji nameću SAD “neosnovani”, “apsolutno i kategorično neprihvatljivi” i nemaju nikakvog smisla.

“Spremni smo da nastavimo dijalog i pronađemo dogovor, ali nećemo da pristanemo na ono što je formulisao Vašington”, dodao je Rjabkov.

Američki predsednik Donald Tramp optužio je Rusiju da krši sporazum koji je 2002. godine stupio na snagu a potpisale su ga 34 zemlje.

Ambasadori zemalja članica NATO danas su održali hitan sastanak u pokušaju spasavanja sporazuma i zatražili od SAD da ponovo razmotri svoju odluku.

Drugi zvaničnik ruskog Ministarstva inostranih poslova Aleksandar Gruško izjavio je ranije danas da će Rusija nastaviti da poštuje sporazum bez obzira na američku odluku.

Sporazum već dve decenije omogućava izvidjačke letove nenaoružanih letelica iznad teritorije 34 zemlje-potpisnice što je prvobitno trebalo da ojača poverenje i omogući sprečavanje sukoba SAD i Rusije.

SAD su se već povukle iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz vremena Hladnog rata, koji zabranjuje krstareće rakete lansirane sa zemlje s dometom od 500 do 5.500 kilometara.

NATO pozvao Rusiju da poštuje obaveze iz sporazuma “Otvoreno nebo”

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je večeras Rusiju da poštuje obaveze i sarađuje u nadgledanju svojih vojnih aktivnosti u cilju spasavanja međunarodnog sporazuma “Otvoreno nebo” (Treaty of Open Skies) iz kojeg SAD prete da će se povući.

“Povratak Rusije poštovanju sporazuma predstavlja najbolji način očuvanja prednosti tog dogovora”, rekao je Stoltenberg posle hitnog video sastanka ambasadora zemalja članica NATO-a.

Stoltenberg tokom sastanka nije pomenuo deklaraciju koju je danas potpisalo deset evropskih zemalja. Te zemlje izražavaju žaljenje i zabrinutost zbog američke najave o povlačenju iz sporazuma.

“Čvrsto smo opredeljeni očuvanju kontrole naoružanja, razoružanja i efikasnog neširenja oružja na međunarodnom nivou”, rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, Rusija već nekoliko godina uvodi ograničenja nadletanja, što nije u skladu sa sporazumom. Ograničenja se posebno odnose na nadletanje Kalinjingrada i područja u blizini granice sa Gruzijom.

“Ruska selektivna primena obaveza sporazuma dovela je do podrivanja tog važnog dogovora o bezbednosti i stabilnosti evrnoatlantskog regiona”, dodao je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, NATO ostaje otvoren za dijalog u okviru Saveta NATO-Rusija.

(Beta)