Otvorena međunarodna izložba SmartArt – Umetnost i nauka u primeni: „Od inspiracije do interakcije“ Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu

  0
  Foto: Tanja Marjanović

  U okviru međunarodne manifestacije SmartArt koju je od 28. do 30. novembra organizovao Fakultet primenjenih umetnosti (FPU) u Beogradu, 29. novembra je otvorena izložba SmartArt – Umetnost i nauka u primeni: „Od inspiracije do interakcije“ u Konaku knjeginje Ljubice, pri Muzeju grada Beograda.

  Kustoskinja Milica Perić istakla je da cela manifestacija SmartArt  kao i ova izložba pokazuje kako nauka i umetnost, dizajn, inženjerstvo i tehnologija u sadejstvu mogu da daju inovacije koje oplemenjuju društvo i svakodnevicu. Izložba je osmišljena kao prateći program dvodnevne konferencije koja je u SANU okupila preko 130 učesnika, naučnika, stručnjaka, istraživača i umetnika različitih profila iz celog sveta.

  „S obzirom da je ovo  naša prva konferencija, a planiramo da se održava bijenalno, ona je opipavanje terana kako bismo se i mi upoznali sa mladim umetnicima i naučnicima koji se opredeljuju za ovakvu formu“, rekla je Perićeva.

  Foto: Tanja Marjanović

  Na otvaranju izložbe SmartArt – Umetnost i nauka u primeni „Od inspiracije do interakcije“, izveden je multimedijalni performans, bimanuelno crtanje laserima Ejčija Tosakija sa Univerziteta Monaš u Melburnu (Australija), uz muziku Damjana Jovičina (klavir) i Ane Marije Petrović (harfa).

  Izložene radove iz domena dizajna urbanog prostora i mobilijara, enterijera i nameštaja, tekstila, industrijskog i grafičkog dizajna, kostima i modnog dizajna, scenografije, oblikovanja knjiga, tipografije, keramike, skulpture i instalacija, konzervacije i restauracije, publika će imati priliku da vidi do 15. decembra 2019.

  Foto: Tanja Marjanović

  Manifestaciju SmartArt – Umetnost i nauka u primeni.„Od inspiracije do interakcije“ podržali su SANU, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvo kulture Republike Srbije, Ambasada Republike Francuske i Francuski institut u Srbiji, Muzej nauke i tehnike i Muzej grada Beograda.