U Muzeju džeza u Nju Orleansu otvorena je izložba o liku i delu Šabana Bajramovića romskog umetnika i muzičara iz Srbije.

Postavku pod nazivom „Od siromaha do kralja romske muzike“ koja će biti otvorena šest meseci, zajednički su organizovali tamošnji muzej i „Nišvil“ muzički festival, prenosi N1.

Posetiocima je predstavljen razvoj muzičke karijere poznatog umetnika, izvori inspiracije za više od 700 pesama, ali i razlozi zbog kojih se odlučio za bavljenje džez muzikom.

Izloženi su lični predmeti Šabana Bajramovića, ploče, posteri sa koncerata, dokumentarni film o njegovom životu, kao i njegova originalna statua koju “Nišvil” džez festival tradicionalno dodeljuje izvođačima za najbolju kombinaciju džeza sa drugim pravcima.

Takođe, posetioci imaju mogućnost da poslušaju nekoliko pesama poznatog autora koristeći se QR kodovima posredstvom mobilnih telefona.

Umetnik, muzičar, glumac

Šaban Bajramović bio je niški umetnik romskog porekla. Snimio je dvadeset albuma i gotovo pedeset singlova.

Glumio je u filmovima „Nedeljni ručak“ Milana Jelića i „Anđeo čuvar“ Gorana Paskaljevića, „Gypsy Magic“ Stoleta Popova i „Crna mačka, beli mačor“ Emira Kusturice.

Više od dvadeset godina predvodio je sastav „Crna mamba“.

Preminuo je 2008. u Nišu u 73. godini.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.