Izložba „Nagrada Piranesi 2022”, revija recentne arhitekture iz regiona, otvorena je 1. juna u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, u okviru programa 18. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA 2023. Ove godine izložbu „Nagrada Piranesi” dopunjuje i posebna postavka „Piranesi 30” posvećena Piranesi časopisu – prvom međunarodnom srednjoevropskom časopisu za kulturu životne sredine, koji slavi 30 godina postojanja.

Danica Prodanović, članica organizacionog tima BINA-e, istakla je časopis Piranesi kao “jedan od najznačajnijih regionalnih arhitektonskih časopisa, a u našem okruženju zaista i retkih”. O postavci je rekla da ovaj put imamo priliku da sagledamo šta su to savremena ostvarenja u našem širem regionu, jer se radi o 11 zemalja srednje i centralne Evrope, naglasivši da u poslednje tri godine postoje i studentske selekcije u kojima učestvuju i fakulteti iz Srbije.

Andrej Strehovec, nacionalni Piranesi selektor za Srbiju, podsetio je da se selekcija platforme Piranesi objavljuje u formi izložbe još od 1983. godine kada nije bilo interneta, da bi ta tradicionalna izložba od 1989. bila nadograđena i nagradom Piranesi uz dva priznanja.

“Piranesi se bavi renovacijom. Ovaj put su nagrada i priznanje dodeljeni baš za jednu renovaciju crkve – Internacionalnu nagradu su dobile kolege iz Slovenije za čuvenu Žičku kartuziju, koja je bila renovirana tako da se sve sačuva i samo nadogradi uz savremeni doprinos. Priznanje je dobila i renovacija u Puli – Arene koju svi znamo, ali i jedne male kuće u Sloveniji”, dodao je Strehovec.

Dobitnici Međunarodne nagrade Piranesi za pomenuti projekat su arhitekte Medprostor, dok su internacionalna počasna priznanja dobili arhitekta Emil Jurcan iz Zadruge Praksa za rekonstrukciju rimskog pozorišta u Puli, odnosno arhitekte Žiga Ravnikar, Eva Senekovič i saradnici Klara Bohinc, Andraž Keršič (a2o2 arhitekti) za rekonstrukciju kuće u Domžalama. Počasno studentsko priznanje osvojio je student Tecuja Saito čiji su mentori  na projektu “Across the Wall” u Velikoj Britaniji bili Lorens Bart i Lusi Stajls.

Na izložbi u Beogradu je prikazano preko pedeset radova, realizacija arhitekata i studentskih projekata koje je nominovalo jedanaest (11) nacionalnih selektora iz jedanaest (11) evropskih država (Austrija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Češka, Grčka, Mađarska, Italija, Slovačka, Slovenija, Srbija, Crna Gora), realizovanih u poslednje dve godine.

Kustosi i organizatori izložbe “Nagrada Piranesi 2022” su galerija DESSA i organizacioni odbor Piranskih dana arhitekture. Andrej Strehovec je nacionalni Piranesi selektor za Srbiju. Kustosi i organizatori postavke ”Piranesi 30” su Fondacija Piranesi, Ravnikar Potokar biro, Robert Potokar, Staša Baranja, Matej Fornazarič i Andrej Strehovec.


U četvrtoj sezoni za Srbiju na Piranskim danima arhitekture (PDA), po treći put uključena je i srpska studenska selekcija. PDA je međunarodni događaj s jednom od najdužih tradicija na svetu i od 1983. godine dešava se pred svaku pretposlednju subotu u novembru u primorskim gradovima Piran i Portorož u Sloveniji.


Piranesi magazin, kome je posvećena postavka “Piranesi 30”, prva je srednjoevropska arhitektonska publikacija s fokusom na prostornu kulturu, zasnovan je na konceptu i na inicijativi Vojteha Ravnikara i Tomaža Bratea, s dizajnerom Rankom Novakom. U poslednje vreme Piranesi su uređivali arhitekti Robert Potokar i Staša Baranja, koji zajedno s dizajnerima Domenom Frasom i Malvinom Aureliom Lubec, te gostujućim recenzentima i kritičarima, nastavljaju svoju primarnu misiju: da unesu kritičku distancu prema starijoj arhitekturi srednjoevropskog prostora, a i da predstave izbor nekih od najistaknutijih skorašnjih srednjoevropskih arhitektonskih produkcija.

Iste večeri u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Belgrada, otvorena je i izložba “Nagrade i konkursi (2022-2023)”. Obe izložbe otvorene su za javnost do 17. juna 2023. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.