Otvorena izložba “Ljubav u Davosu”

0

Tadija Janičić, već dobro poznat srpskoj, ali i svatskoj javnosti, predstavlja se sa svojim novim radovima u Galeriji Novembar izložbom “Ljubav u Davosu”. Kao što smo navikli, Tadija kroz slike nastavlja priču o svojoj dobro znanoj protagonistkinji Karolini, koju ovog puta vodi u snežno beli ambijent prestižnog svetskog džet set skijališta u Davosu koji je poznat po tome što se tamo održava najveći svetski ekonomski forum. Karolina je devojka izraženih seksulnih atributa koja otelotvoruje ideal seksulanosti konzumerističke kulture koja mahom telo žene vidi u ulozi seksualnog objekta. Ali, Karolina pokušava da bude i subjekt koji u potrazi za ljubavlju nailazi na svog jelena kapitalca, takođe klasnog reprezenta. U neveseloj igri sa jelenom, Karolina je ta koja “izvuče deblji kraj”.

“Izložba “Ljubav u Davosu” predstavlja narativni ciklus najnovijih slika Tadije Janičića koji prikazuje samo delić drame koja se odvila u Davosu, vidljive kroz nekoliko prikazanih scena.

Tadija kao narator prepušta posmatraču da shvati da li se u Davosu zaista  desilo ubistvo ili je u pitanju samo metafora jedne zamišljene priče koja ima svoju stvarnu simboliku” kaže Maja Kolarić, direktorka i kustoskinja Galerije Novembar.

Nebojša Milenković u izložbenom katalogu poput kulturnog forenzičara postavlja i pitanje da li je pervertirani odnos Karoline i jelena bio ljubavni, ili se zapravo radilo samo o seksu?. “Da li govoreći o ljubavi danas mi istovremeno govorimo i o seksu – ili pak treba da insistiramo na jasnijoj distinkciji: gde je ljubav ljubav, a seks (samo) seks!? Da li se, dakle, iza naziva “Ljubav u Davosu” zapravo maskira “Seks u Davosu”?!” zaključuje Nebojša Milenković.

Tadija Janičić kao hroničar već deceniju i po bavi se potisnutim ili pak prenaglašenim željama i nagonima savremenog čoveka. Umetnik posmatrača postavlja u ulogu aktivnog saučesnika u zločinu koji je prikazan na slikama. Empatija je ono na šta umetnik svakako računa prilikom percepcije svojih slika. Objašnjavajući vlastiti postupak, nedavno je izjavio kako je on, zapravo, slikar realista koji samo kropuje stvarnost.

Tadija Janičić rođen je 1980. u Nikšiću. Osnovne i master studije završio je na Akademiji likovnih umetnosti u Novom Sadu. Izlagao je na 30 samostalnih i preko 100 grupnih izložbi u Srbiji, Tokiju, Osaki, Londonu, Los Anđelesu, Berlinu, Parizu, Sankt Peterburgu, Ženevi, Beču, Budimpešti, Briselu i Rimu. Njegove slike deo su stalne kolekcije Muzeja savremene umetnosti u Novom Sadu.

Izložba “Ljubav u Davosu” umetnika Tadije Janičića biće otvorena do 1. jula u beogradskoj Galeriji Novembar (Kursulina 22).