Od 2. decembra u Muzeju Jugoslavije publika može da poseti gostujuću izložbu „Alan Ford trči počasni krug”. Izložba se realizuje povodom navršetka više od pola veka od izlaska prvog broja „Alana Forda”, stripa koji predstavlja značajan fenomen pop kulture iz perspektive jugoslovenskog nasleđa.

Biće prikazane 152 originalne crtačke table iz prvih 75 izdanja, kada je strip stvarao čuveni italijanski autorski dvojac Magnus-Bunker, kao i tri naslovna crteža Paola Pifarerija. Otvaranjem izložbe, završava se ovogodišnje obeležavanje Dana Muzeja Jugoslavije.


Prvi broj „Alana Forda” izašao je u Italiji 1969. godine. Osmislili su ga Lučano Seki, poznatiji po pseudonimu Maks Bunker (1939), kao scenarista, i crtač Roberto Raviola Magnus (1939–1996). Već sledeće godine, ovaj satirični strip je zbog upečatljivih crteža, duhovitih dijaloga i spretne ironije, kao i izuzetnog prevoda novinara i pisca Nenada Briksija, pridobio naklonost publike širom Jugoslavije, koja ni do danas ne jenjava.
„Izložba Alan Ford trči počasni krug nije mogla da dobije prikladnije mesto od Muzeja Jugoslavije. Alan Ford je u bivšoj Jugoslaviji stekao ogromnu popularnost, veću nego u rodnoj Italiji. Prošle godine smo poslavili 50. godišnjicu prvog broja stripa izložbom u Narodnoj galeriji u Ljubljani, koja je bila verovatno najveći kulturni događaj godine – za pet meseci posetilo ju je oko 10.000 ljudi, i to ne samo iz Slovenije, već i iz svih država nekadašnje Jugoslavije.
Za ovu priliku, nadogradili smo ljubljansku izložbu i uvrstili zanimljiva izdanja stripa Alan Ford, koja su pripremili pasionirani srpski kolekcionari, Marjan Matić i Mario Reljanović”, pojašnjava autor izložbe Rok Glavan i dodaje:
„Moram da napomenem da je do izložbe u Muzeju Jugoslavije došlo usled posebnog zalaganja Lazara Džamića, koji je bio moj delegat u Beogradu, jer su sva kretanja između Slovenije i Srbije bila skoro pa nemoguća zbog epidemije.”
Izložbu, koja je još jedan primer razvijene regionalne saradnje Muzeja Jugoslavije, Muzej organizuje sa Institutom za kulturu i obrazovanje iz Ljubljane, a u saradnji sa Nacionalnom galerijom Slovenije, Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu i Jugoslovenskom kinotekom.


„Tim Muzeja Jugoslavije svih prethodnih meseci ulaže maksimum svojih napora da kreira i prilagođava jednako programe u fizičkom prostoru, koji se mogu sprovoditi uz poštovanje svih mera, ali i mnoštvo onlajn sadržaja, kako bi kontakt sa publikom ostao neprekinut. Tome svedoče i programi kojima smo obeležili ovogodišnji Dan Muzeja.
Drago nam je što ovaj niz završavamo otvaranjem gostujuće izložbe ‛Alan Ford trči počasni krug՚ i što ćemo posetiocima moći da punudimo ovaj, za jugoslovensko kulturno nasleđe, značajan fenomen, i što upravo ovom izložbom, u svima teškoj godini, nastavljamo uspešnu regionalnu saradnju.
Zahvaljujem onima bez kojih njena realizacija u ovim okolnostima ne bi bila moguća, a to su: Ambasada Republike Slovenije u Beogradu, Erste banka i S-lizing, Vip mobajl, Montprojekt, Trako-invest, Triglav osiguranje, Soko inženjering, kao i Kolor pres grupa i Neoplanta”, izjavila je direktorka Muzeja Jugoslavije, Neda Knežević.
Stručni saradnici na izložbi su dr Andrej Smrekar i Samo Pureber, kao i Lazar Džamić, autor knjige „Cvjećarnica u Kući cveća”, popularne studije o fenomenu uspeha stripa „Alan Ford” u Jugoslaviji. Dizajn originalne postavke radio je Ranko Novak, dok su za adaptaciju beogradske izložbe zaduženi Marica Bucek i Dejan Todorović.

Kao što je gore pomenuto, u okviru izložbe biće prikazana i retka izdanja stripa „Alan Ford” iz kolekcije Marijana Matića i Marija Reljanovića, a biće održani i prateći programi.


Realizaciju izložbe pomogli su Ambasada Republike Slovenije u Beogradu, Erste banka i S-Lizing, Vip mobajl, Montprojekt, Trako-invest, Triglav osiguranje, Soko inženjering, kao i Kolor pres grupa i Neoplanta.


Izložba će biti otvorena do 31. januara 2021. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.