Otvorena granica između Sirije i Iraka posle sedam godina

0
Foto: Tanjug/AP

Posle sedam godina Irak i Sirija su otvorili glavni prelaz na zajedničkoj granici koji nije radio zbog sirijskog građanskog rata i borbe protiv ekstremista Islamske države, prenosi N1.

Ministar unutrašnjih poslova Sirije Mohamed Haled Rahmun prešao je u pratnji sirijskih vojnika na iračku stranu granice, gde su se vojnici dve zemlje grlili i slikali.

Brojni Iračani i Sirijci koji žive u pograničnim mestima takođe su prisustvovali slavlju.

Otvaranje prelaza koji povezuje mesta Kaim u Iraku i Bukamal u Siriji trebalo bi da ojača trgovinu te dve arapske zemlje.

Ta oblast je mesto sukoba kurdskih boraca koji imaju podršku SAD, i snaga sirijske vlade i njihovih saveznika koje podržava Iran.

Prelaz Bukamal je zatvoren 2012. godine pošto su sirijski pobunjenici koji pokušavaju da sruše vlast predsednika Bašara Asada, zauzeli velike delove istočne Sirije. Kaim i Bukamal su potom bili pod kontrolom Islamske države do 2017. godine.

Ovo otvaranje bi međutim moglo da doprinese i jačanju uticaja Irana, pošto će vojnim formacijama u Iraku koje Teheran podržava, omogućiti lakši pristup istočnoj Siriji u vreme rasta tenzija izmedju Irana i SAD.