Otvorena brza pruga Beograd – Novi Sad: Prva vožnja voza “Soko“ trajala 33 minuta, Vučić i Orban među prvim putnicima…

4
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Pruga Beograd – Novi Sad, u okviru međunarodne pruge Beograd-Budimpešta, puštena je u saobraćaj, a prvim brzim vozom nazvanim “Soko” vozili su se predsednik Srbije Aleskandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban.

Brzi voz “Soko” stigao je iz Beograda u Novi Sad za 33 minuta. Od sutra i prvi putnici voziće se najsavremenijim vozovima u regionu.

“Ovo će dodatno da zbliži Srbe i Mađare, Budimpešta će da nam bude na dva, dva i po sata. Neverovatno je kakva će to veza da bude. Presrećan sam, ovo je za nas istorija”, rekao je  predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a prenosi RTS.

“Kad prođemo Batajnicu ići ćemo 200 na sat. Tako ćemo za manje od tri sata moći da dođemo u Budimpeštu”, rekao je Vučić. 

Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je da su predsednik Vučić i on uložili mnogo truda kako bi izgradili prijateljstvo između Srba i Mađara.

“Presrećna sam i preponosna, ovako nešto mi smo mogli samo da sanjamo, a sada vidimo koliko je Srbija danas drugačija zemlja”, rekla je premijerka Ana Brnabić. 

“Mogu samo da zamislim koliko će uticati na kvalitet života, kada jedan student iz Beograda bude mogao da putuje na fakultet u Novom Sadu. Ovo je nova Srbija”, izjavila je Brnabićeva.

Čast da upravlja vozom “Soko”, koji je u bojama zastave Srbije, na prvoj vožnji brzom prugom pripala je mašinovođi Zoranu Đurđeviću. 

Izgradnja deonice pruge od Beograda do Novog Sada počela je krajem 2017. godine, za vozove brzine 200 kilometara na sat, a koštala je oko 935 miliona dolara. Redovan putnički saobraćaj na pruzi Beograd – Novi Sad, dugoj 74,9 kilometra, počeće u nedelju, 20. marta.

Deonica Beograd – Centar – Stara Pazova, od 34,5 kilometara, građena je iz kredita kineske Eksim banke, a vrednost ugovora bila je 350,1 milion dolara. Izvođač radova je bio kineski konzorcijum “Čajna reilvej internešenel” i “Čajna komjunikejšens konstrakšn kompani”.

4 KOMENTARA

    • Србија је са 2020. годином дужна 30,59 млрд. долара. Хрватска, за исту годину, 49,76 млрд. долара, а ни воза, ни брзе пруге.

      • Velika razlika, ne mogu tvrditi da znam brojku, za vas je dobro ako je to kako ti kažeš.

        • Не кажем ја, кажу економске публикације. Тастатуру у руке и све ће ти се приказати као на длану. То вам је око 12.400 долара по становнку. Колико сам могао да приметим, са августом 2021. је већ око 54,40 млрд. долара, а пројекције су биле на 52,23 млрд. долара. Оваквим стопама, пројекција за Хрватску је 56,17 млрд. долара дуга са 2026. годином.

Comments are closed.