Park Kekenhof u Holandiji, najlepša sezonska cvetna bašta sveta, ovog proleća proslavlja jubilej, 75. izdanje.

Otkako je 1950. godine prvi put otvorio svoje kapije, Kekenhof je postao omiljena destinacija svetskih ljubitelja cveća i nezaobilazno odredište svih turista koji posećuju Holandiju u proleće.

Ovaj jedinstveni park u Liseu, između Amsterdama i Haga, prostire se na 32 hektara i sadrži više od sedam miliona primeraka različitog raznobojnog cveća, od čega čak 800 vrsta lala.

Otvoren je samo osam nedelja godišnje, od 21. marta do 12. maja i u tom periodu ga poseti više od 1.400.000 ljudi.

Ove godine jedinstvena cvetna izložba proslavlja jubilej, svoje 75. izdanje, koje je simbolično otvorila princeza Margrit, tetka holandskog kralja Vilema-Aleksandera.

 

Zanimljivo je da je Margrit kao devojčica bila prisutna i na otvaranju prve izložbe, zajedno sa sestrama i majkom, tadašnjom kraljicom Julijanom, koja je bila pokrovitelj parka. Margrit je u međuvremenu nekoliko puta otvarala Kekenhof, koji je postao prestižna izložba lala, narcisa, ljiljana, zumbula i drugog raznobojnog prolećnog cveća i prava međunarodna atrakcija.

Međutim, ekološki aktivisti iz grupe Pesticidna akciona mreža (Pesticide Action Network) tvrde da je 75 godina uzgoja lukovica uništilo biodiverzitet u toj oblasti i da upotreba pesticida u Kekenhofu predstavlja pretnju ljudskom zdravlju, prenose holandski mediji. Mreža je apelovala na zvaničnike parka da se oslobode loših navika i da sade samo organske lukovice, prenosi N1.

Industrija uzgoja lukovica jedan je od najvećih svetskih korisnika pesticida, koji se dovode u vezu sa mnogim oboljenjima, poput Parkinsonove bolesti. Dutchnews navodi da je evropsko istraživanje koje je prošle godine vodio Univerzitet Vageningen pokazalo da 42 odsto holandskog poljoprivrednog zemljišta ima prekomerne nivoe azota i fosfata, kao i široko rasprostranjenu kontaminaciju pesticidnim jedinjenjima.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.