Otvoren morski put za pšenicu: Prvi teretni brod sa 7.000 tona ukrajinskih žitarica napustio luku Berđansk

0
EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

(Beta) – Prvi teretni brod sa 7.000 tona žitarica napustio je ukrajinsku luku Berđansk koju je okupirala Rusija, rekao je danas ruski zvaničnik nakon što je Moskva saopštila da je otvorila morski put za izvoz pšenice iz Ukrajine u treće zemlje.

Zvaničnik kojeg su postavili Rusi na okupiranim područjima regiona Zaporožja Jevgenij Balicki napisao je na Telegram nalogu da je “posle višemesečnog zastoja, prvi trgovački brod napustio luku Berđansk, 7.000 tona žitarica odlazi u prijateljske zemlje”.

“Bezbednost teretnog broda obezbeđen je sa kopna i pomorskim vojnim bazama Crnomorske flote za lansiranje u Novorosijsku”, dodao je on ali nije precizirao konačno odredište tereta.

Ukrajina već nedeljama optužuje Rusiju da krade njeno žito iz regiona na jugu Ukrajine koje su okupirale ruske vojne snage kako bi je ilegalno prodala u inostranstvo. Do sada su pošiljke odlazile, prema pisanju medija i Kijeva, drumom i vozovima.

Berđansk, luku na Azovskom moru, osvojila je ruska vojska na početku ruske ofanzive pokrenute 24. februara. Nalazi se u regionu Zaprožje, koji je u velikoj meri okupiran od strane Rusije, kao i susedni region Herson.

Vlasti ova dva regiona saopštile su da su “nacionalizovale” svu infrastrukturu i dobra koja pripadaju ukrajinskoj državi i otkupile useve od poljoprivrednika u regionu.

Drugi zvaničnik vlasti koje je postavila Moskva Vladimir Rogov izjavio je za rusku agenciju Ria Novosti da bi preko Berđanska moglo da se izveze 1,5 miliona tona žitarica.

Odlazak broda natovarenog pšenicom dolazi u trenutku kada je svet zabrinut zbog krize sa hranom zbog ofanzive Moskve na Ukrajinu, vodeću zemlju u proizvodnji žitarica koja nije u mogućnosti da izvozi svoje useve.

Rusija uverava da će pustiti ukrajinske brodove natovarene prehrambenim proizvodima ako ukrajinska vojska deminira pomorske puteve što Kijev odbija, plašeći se da će ruska vojska krenuti u napad na ukrajinsku obalu Crnog mora.