Otvaranje granica Crne Gore ne odnosi se na građane Srbije: “Da skinemo masku, kad smo već korona fri”

0
Foto: Profimedia

Prvih dana juna Crna Gora će otvoriti granice za one zemlje koje budu ispunjavale epidemiološke kriterijume Instituta za javno zdravlje, najavio je premijer Duško Marković. On je konferenciju za novinare počeo skidanjem maske, nakon što je u nedelju saopšteno da je Crna Gora prva država u Evropi bez ijednog slučaja obolelih od koronavirusa.

“Kad smo već korona fri destinacija, da skinem masku”, rekao je Marković.

U Crnoj Gori su od početka epidemije od koronavirusa obolele 324 osobe, oporavilo se njih 315, dok je devetoro pacijenata preminulo.

Marković je rekao da će se granice otvarati za one zemlje u kojima je broj zaraženih 25 na 100.000 stanovnika.

“Prve zemlje su Hrvatska, Slovenija, Austrija, Nemačka, Mađarska, Albanija, Grčka…”, rekao je Marković.

“Nećemo tražiti posebna testiranja, niti testiranja na granicama, svi će dobiti uputstva i mere koje treba da poštuju i to je za sada sasvim dovoljno da sprečimo importaciju virusa, a Crnu Goru učinimo turistički otvorenom”, naglasio je Marković.

On je rekao da se već ulazi u proces dozvoljavanja javnih okupljanja, uz poštovanje pravila socijalne distance i ostalih propisa IJZ-a.

Premijer je rekao da je namera da se od naredne sedmice otvore vrtići, predškolske ustanove, igraonice, bisokopi i pozorišta.

“Da omogućimo ograničenom broju publike praćenje sportskih događaja uz poštovanje mera zaštite. Biće dozvoljena organizacija krštenja, svadbi i porodičnih veselja – takođe uz zdravstveno-bezbednosne mere i ograničenja u broju prisutnih”, rekao je Marković.

On je rekao da Crna Gora nije uvela vanredno stanje i da je imala najveći stepen sloboda za građane.

“Crna Gora je uspela da bez uvođenja vanrednog stanja i bez policijskog časa bude poslednja zemlja u Evropi u kojoj je registrovan virus. I da bude prva država u Evropi koja ga je pobedila. Nije to došlo samo od sebe. Naša strategija je da uvek budemo korak ispred”, poručio je Marković.

On je rekao i da se Crna Gora “nije otimala za respiratore”, a da ih ima više nego dovoljno.

“Obezbedili smo dovoljno medicinske opreme. Odlučili smo da virus zaustavimo na granicama Crne Gore. Na današnji dan Crna Gora ima i opremu i sredstva na kojima nam mogu pozavideti i najrazvijeniji zdravstveni sistemi”, ocenio je crnogorski premijer.

(Beta)