Kulturni centar Beograda otvara poslednje izdanje izložbi za 2019. godinu u sva tri galerijska prostora u četvrtak 5. decembra sa početkom u 19.00.

U Galeriji ARTGET, Trg republike 5 /I, posetioce očekuje izložba VUKICE  MIKAČ LOVREN, PROMENADA  ̶  RETROSPEKCIJA, portreti umetnika.
Ne samo da slika treba da liči na model nego i model treba da liči na svoju sliku – ovo bi ukratko mogla biti srž „scenskih“ portreta likovne umetnice Vukice Mikače Lovren. Samo uslovno rečeno scenskih, jer ove fotografije nisu nastale na sceni, osim u retkim slučajevima.  Kreirane su uglavnom izvan scene, uz korišćenje kostima, šminke i rekvizita u nameri da se prikaže protagonist/kinja a ne junak/inja. Teatarski rekviziti služe samo da se realizuje fotografija koja najvernije odslikava portretisanog – bio on glumac, muzičar, slikar, pisac…Naslov izložbe „Promenada  ̶  Retrospekcija“ smislila je sama autorka tragajući za najboljim terminom koji ilustruje izbor od trideset osam fotografija iz opusa stvaranog četrdeset godina, koje premijerno izlaže u Galeriji „Artget“, a većinu njih i prvi put pred beogradskom publikom.

Vukica Mikača Lovren – likovna umetnica fotografije, članica ULUPUDS a, portretistkinja i teatarska fotografkinja, laureatkinja je Zlatnog Beočuga  2018. za trajni doprinos kulturi, pored brojnih značajnih fotografskih priznanja. Fotografsku karijeru započinje 1979. godine, od kada neprekidno snima, objavljuje u medijima i kontinuirano, samostalno i grupno izlaže u Beogradu, Njujorku, Rimu, Berlinu, Cirihu, Atini, Baru, Lionu, Solunu, Sarajevu, Novom Sadu, Loznici, Zagrebu, Pančevu, Brusu, Majdanpeku, Leskovcu, Doboju, Somboru…

Njene fotografije se nalaze u kolekcijama Muzeja primenjene umetnosti, Muzeja pozorišne umetnosti  Srbije, Udruženja dramskih umetnika Srbije, Međunarodnom kulturnom centru u Beogradu, kao i u Zavičajnom muzeju u Baru.

Umetnički direktor Galerije Artget u 2019. – Milena Marjanović

Vladimir Sekulić, Hotel sa četiri zvezdice, 2016, ulje na platnu, 120 x 180 cm

U Likovoj galeriji, Knez Mihailova, otvara se samostalna izložba Vladimira Sekulića pod nazivom Hotel sa četiri zvezdice. U pitanju je ambijentalna instalacija koja u prostoru galerije pokušava da rekreira isečak iz autorove prošlosti, jednog detour-a iz 2003. godine. Autor prilaže kratki putopis ili prilog/stejtment koji je napisan u formi putopisa gde detaljno objašnjava okolnosti i situaciju koju bi ova izložba trebalo da rekreira. Nasuprot mnogim aktuelnim temama i fenomenima kojima se Vladimir inače bavi u svom umetničkom istraživanju (društvo, politika, ekonomija, popularna kultura, tehnologija, itd), sada se, na neki način, nostalgično vraća u prošlost. Priča, njena forma i elementi, postavka, ne aludira na žal za nečim proživljenim, nije patetična – njena bitna karakteristika se ogleda u evociranju sećanja na nesputanu slobodu, spontanost, ranu mladost i osećaj besmrtnosti.

Vladimir Sekulić diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2011. godine. Prevashodno se bavi dokumentarističkim oblikom likovnog izražavanja, tematski predstavljajući specifične situacije iz savremenog društva. Radi u polju crteža, slike i kratke priče, sa tematskim fokusom na subverzivne momente.  Dobitnik je prve nagrade za crtež Fondacije Vladimir Veličković za 2015. godinu. Izlagao je samostalno i na mnogim grupnim izložbama i festivalima u zemlji i regionu.

U Galeriji Podroom – Knez Mihailova 6/-1 otvara se izložba Nemirna slika, neodlučan pogled,  kustoskinje: Lee Vene, a umetnici su: Martina Anagnostou, Melani Aronson , Love Ekenberg, Maia Guzberti, Andželika Harms, Tina Jone, „Noncitizen“, Johana Šartau, Andrej Slavik, Joana Turkan, Hulia Varela, Dafne Keramidas.

Izložba se bavi autorefleksivnim umetničkim praksama i svaki pozvani autor nastoji da ponovo sastavi svoju ličnu i profesionalnu etiku reprezentacije. Izabrani radovi redefinišu različite reprezentacije koje mi sami iznova stvaramo ali i nužni prekid sa kontinuitetom stereotipnih i problematičnih reprezentacija s kojima se svakodnevno susrećemo. Umetnici prevode i tumače svoje shvatanje vizuelne etike u svojim svakodnevnim životima, ličnim porodičnim pričama, institucionalnim okvirima, umetničkim praksama, praksama stvaranja i konzumiranja slike. Ova izložba je poziv na dijalog o tome kako možemo zajednički raditi i zalagati se za kritički, etički, autorefleksivni i emancipatorski diskurs o produkciji slike danas.

*Noncitizen je nomadski filmski i kulturni projekat koji se bavi problematikom progona, granica, prava na ostvarivanje prava i slobodom kretanja www.noncitizen.se

Program na otvaranju
19.30 – razgovor sa članovima kolektiva Noncitizen*o iskustvima rada u Srbiji, organizovanju radionica na temu migracija i učešću lokalne zajednice. U razgovoru učestvuju Jelena Jovičić, sociolog, Vladimir Kastiljo Gamboa, umetnik i Lea Vene kustoskinja izložbe.

Izložbe su otvorene do 6. januara 2020. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.