Autoput „Miloš Veliki“, odnosno deonica Koridora 11 od Obrenovca do Preljine, zvanično će biti otvorena danas u 17 sati. Putnicima će tako biti dostupno 103 kilometara novog autoputa, čime će putovanje do Zapadne Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine biti značajno olakšano.

Do sada se saobraćaj na Koridoru 11 odvijao samo u dužini od 40,3 kilometra na potezu Ljig-Preljina (Čačak) koji je otvoren pre dve i po godine, no već od danas putnici će od Obrenovca imati autoput, umesto tek od Ljiga.

Prva vozila novom deonicom od Obrenovca do Ljiga trebalo bi da prođu u noći između nedelje i ponedeljka ili u ponedeljak ujutru.

Tri spojene deonice, zajedno sa deonicom Ljig-Preljina (otvorena kajem 2016. godine) duge su ukupno 103 kilometra i mogu da se pređu za nešto više od 45 minuta ako se vozi 130 na sat, koliko je ograničenje.

Pored uštede vremena, otvaranje ove deonice je posebno značajno za bezbednost saobraćaja u ovom regionu pošto će vozači konačno većim delom imati alternativu za ozloglašenu Ibarsku magistralu, najveću crnu tačku u Srbiji, piše Blic.

Samo je tokom poslednjih nedelju dana na tom delu Ibarske magistrale poginulo petoro ljudi.

Taj deo auto-puta od izuzetne je važnosti, jer će rasteretiti saobraćaj na Ibarskoj magistrali, a značajno će približiti Zapadnu Srbiju i Beograd.

Savremena saobraćajnica će uticati na ekonomski i privredni razvoj čitave Zapadne Srbije.

Ovaj autoput imaće dve čeone i četiri bočne naplatne stanice, a putarina za putnička vozila iznosiće oko 420 dinara.

Petlje UB, Lajkovac i Ljig nova su uključenja u auto-put uz postojeće Takovo i Preljinu i biće i naplatne stanice.

Važno je napomenuti da će benziske pumpe na ovom autoputu biti izgrađene tek dogodine, tako da pre nego što krenete na put dug 103 kilometara, napunite rezervoar.

Potencijalna mesta za pumpe su ucrtana u prostornim planovima na početku izgradnje ovih trasa, ali nadležni kažu da su propisi takvi da se prvo mora otvoriti saobraćajnica da bi se tražile dozvole za prateće objekte.

Na potezu od Obrenovca do Čačka, prostornim planom područja posebne namene infrastrukturnog koridora Beograd-Južni Jadran, deonica Beograd-Požega, predviđeno je po pet odmorišta u oba smera kretanja, u okviru kojih bi se gradile benzinske pumpe.

Vozači koji iz pravca Beograda žele da se uključe na koridor 11 moraće, ipak, da se naoružaju strpljenjem prvih nekoliko meseci. Naime, do petlje kod Mislođina vodi klasičan regionalni put sa po jednom trakom u oba smera, zbog čega se očekuju velike gužve.

Simbol novoizgrađenog dela Koridora 11 trebalo bi da bude tunel „Brančić“, dužine 940 metara kod Ljiga.

U neposrednoj blizini nalazi se tehničko-operativni centar iz kojeg se upravlja saobraćajem u dužini od četiri kilometra, odnosno od petlje Ljig do izlaska iz tunela.

Novi put koji povezuje Beograd i Čačak, a u budućnosti bi trebalo da dosegne sve do Crne Gore, odnosno do južnog Jadrana, prolazi i kroz Takovo, u kojem su se srpske starešine, na čelu sa Milošem Obrenovićem, okupile u aprilu 1815. i odlučile da podignu drugi ustanak protiv Turaka. Stoga, upravo po ovom knezu novi autoput je i dobio ime „Miloš Veliki“.

Prema podacima koji su dostupni na zvaničnom sajtu Koridora Srbije, Koridor 11 bi trebao da se sastoji od:

  • 5 tunela
  • 78 mostovskih konstrukcija i nadvožnjaka ukupne površine od oko 60.000 m2.
  • 40 regulacija vodotokova sa delimičnim izmeštanjem korita reka u dužini od oko 21,5 kilometara
  • 46 potpornih zidova ukupne dužine od oko 6,1 kilometra
  • 28 zaštitnih zidova od buke ukupne dužine od oko 7,3 kilometra

Deo Koridora 11 koji se proteže kroz našu zemlju sastoji se sledećih deonica: Beograd-Obrenovac, Obrenovac-Ub, Ub-Lajkovac, Lajkovac-Ljig ( Donji Banjani), Donji Banjani-Boljkovci, Boljkovci-Takovo, Takovo-Preljina, Preljina-Prijevor, Prijevor-Lučani, Lučani-Požega, Požega-Boljare.

Trenutno je put izgrađen do Preljine, te se u narednom periodu očekuje izgradnja ostalih deonica do Požege.

Najvažniji deo posla se očekuje do kraja godine – a to je spajanje sa deonicom Surčin-Obrenovac, čime će se povezati sa koridorom 10 i autoputem Beograd-Zagreb.

Tada ćemo imati svih 120 kilometara novog autoputa na koridoru 11, te putnici iz Beograda i Vojvodine praktično neće silaziti s autoputa na putu do mora sve do Preljine, a vozači sa severa će putovati bez prolaska kroz centar Beograda.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će se u 19.00 kod petlje Ljig, obratiti građanima i tom prilikom označiti početak puštanja u saobraćaj auto-puta „Miloš Veliki“.

Komentar(1)

  1. UniRent
    22. avgusta 2019. 20:26

    Sat vremena do Cacka uz bezbednu voznju i ustedu vremena.......super.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.