Vijesti: Pokraden brat Mila Đukanovića, nestao nakit vredan 700.000 evra

0
Profimedia

Iz kuće biznismena Aca Đukanovića, brata predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, ukradeni su satovi i nakit vredni oko 700.000 evra, rečeno je iz više nezvaničnih izvora podgoričkim Vijestima.

Zbog krađe, gotovo pola godine u pritvoru je Ana Pešukić koja je kod Aca Đukanovića, vlasnika Prve banke, radila kao kućna pomoćnica.

Specijalna tužiteljka Stojanka Radović priprema optužnicu u tom predmetu protiv navodne kriminalne grupe kojoj pripada Pešukić.

Gabrijela Đukanović, supruga Aca Đukanovića, prema istim informacijama, otkrila je da su pokradeni kada je početkom aprila krenula da na ruku stavi jedan od skupocenih satova iz svoje kolekcije.

Prema saznanjima Vijesti iz izvora upućenog u istragu, Đukanovići su ispričali istražiteljima da su se spremali te večeri da izađu kada je Gabrijela ustanovila da im nedostaju vredne stvari.

“Otvorila je kutiju, sata nije bilo. Nakon toga počela je da otvara kutije sa satovima i nakitom – bile su prazne. Videla je da je nestao i veliki zlatni grb Crne Gore”, rekao je izvor Vijesti.

Prema tvrdnjama izvora, iste noći Đukanović je pozvao šefa Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Zorana Lazovića, koji je istragu sprovodio na licu mesta.

“Došao je i počeo da saslušava poslugu. Pretio im je da ispričaju sve što znaju o krađi nakita… Pešukić su pozvali poslednju i ona je odmah priznala da je mesecima uzimala ručne časovnike, zlato, nakit… Rekla je i da je sve što je ukrala prodala… Nakon toga, odveli su je u Centar bezbednosti Podgorica, gde je i zvanično dala izjavu”, rekao je izvor Vijesti.

O krađi iz kuće vlasnika Prve banke obavešten je dežurni tužilac Vukas Radonjić.

Navodno, on je formirao predmet i nakon saslušanja odlučio da Pešukić pusti da se brani sa slobode, jer je priznala krivično delo i do detalja ispričala kome je i za koji iznos prodala sve što je ukrala iz kuće Đukanovića.

Zbog takve odluke, rečeno je Vijestima, Radonjiću je oduzet predmet, a u istragu se uključila specijalna tužiteljka Radović, na čiji zahtev je 3. aprila Pešukić poslata u pritvor.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, koje je samo dan postupalo u tom predmetu, Vijestima su nezvanično rekli da predmet više nije u njihovoj nadležnosti.

Nisu precizirali kako ga je, kada i zbog čega preuzelo Specijalno tužilaštvo, odnosno tužiteljka Radović.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva nisu zvanično odgovorili na pitanja Vijesti o tom predmetu.

Nezvanično, rekli su da je specijalna tužiteljka Radović pokrenula i finansijsku istragu protiv bivše kućne pomoćnice Đukanovića.

Pojasnili su da je istragom obuhvaćen i zlatar koji je kupovao ukradene predmete od Pešukić.

Izvor blizak istrazi kazao je da je nejasno kako se tim poslom bavi tužilaštvo za organizovani kriminal, kada je Pešukić već prve noći priznala da je isključivo sama krala nakit i druge vredne stvari, a potom ih prodavala u bescenje…

“Sat zbog kog je i otkrivena, prodala je za 100.000 evra, kao polovan, ali osoba koja je kupila od nje, navodno nije znala da je sat ukraden, što ga ne čini saučesnikom. Osim toga, za organizovanu kriminalnu grupu mora postojati troje, a u ovom slučaju taj uslov nije ispunjen. Biće zanimljivo videti optužnicu, ali i odnos Višeg suda prema njoj”, rekao je izvor upućen u istragu.

Pretresom stana brata osumnjičene za krađu iz kuće Đukanovića, policija nije pronašla ništa od vrednih stvari, ali su oduzeli knjigu Gabrijele Đukanović – “Više se ne bojim”.

“Pronađen je i oduzet i laptop i mobilni telefon”, rekao je izvor Vijesti.