Centar za Mlade (CEZAM) biće otvoren u sredu, 24. aprila, u prostoru Centra (Resavska 22). CEZAM je osnovala Radna grupa Vlade RS za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih u reakciji na iskustva psihologa i psihijatara koji su pružali podršku mladima nakon majskih tragedija.

Tada je uočeno da postoji potreba za povezivanjem savetodavnih usluga sa preventivnim radom u zajednici.

Radno vreme Centra je svakim radnim danom od 12 do 20 časova, a namenjen je namenjen mladima uzrasta od deset do 30 godina.

CEZAM doprinosi unapređenju mentalnog zdravlja mladih kroz tri vrste aktivnosti:

Intervencija – potpuno besplatna psihosocijalna podrška. Razgovor kod psihologa zakazuje se online, a jedna osoba može da svrati do pet puta u savetovalište. Deca mlađa od 15 godina moraju doći sa roditeljem/starateljem.  

Prevencija – edukativne i wellness aktivnosti (odnosno aktivnosti za brigu o zdravlju), teže unapređenju životnih veština, podsticanju radoznalosti, jačanju samopouzdanja i otpornosti na rizična ponašanja. Kroz neformalni obrazovni program, i opuštajuće aktivnosti, mladi se susreću sa raznoraznim temama i aktivnostima koje ih spremaju za budućnost, podstiču razvoj i čine ih otpornijim na izazove.

Vršnjačka podrška – CEZAM doprinosi građenju rezilijentnosti zajednice kroz obučavanje mladih za pružanje vršnjačke podrške u školi, na fakultetima i na drugim mestima koje mladi posećuju (sportska i umetnička udruženja, studentski/učenički domovi, noćni klubovi i sl.). 

U Centru će se takođe realizovati aktivnosti za roditelje četvrtkom uveče. Tribine za roditelje na kojima se razmatraju generacijska obeležja današnjih mladih, izazovi pred roditeljima adolescenata, načini prepoznavanja teškoća mentalnog zdravlja kod svoje dece, pružanje podrške i mnoge druge teme.

U četvrtak, dan posle otvaranja, 25. aprila, organizuje se tribina za roditelje na temu – Problem ili faza: da li postoji razlog za brigu? Biće priče o burnim fazama odrastanja i znakovima koji mogu ukazivati na probleme mentalnog zdravlja kod adolescenata. Tribinu će vode i organizuju prof. dr Jelena Radosavljev Kirćanski i Olga Borovnica, dečji i porodični terapeuti.

Za otvaranje CEZAM-a spremljene su dve izložbe, dve interaktivne instalacije kroz koje će posetioci moći da ostave svoj lični pečat u novom prostoru, panel o mentalnom zdravlju mladih u Srbiji u kome će učestvovati stručnjaci i predstavnici mladih, kao i – posluženje! 

Ovu priliku obogatiće i givavej – deset dobitnika izaći će iz CEZAM-a sa poklonima! 

Izložbe likovnih umetnica Anje Petrović i Maše Stojanović

Portreti Anja Petrović prikazuju anksioznost prilikom društvenih interakcija. Neprestane interakcije sa drugim ljudima utiču na preispitivanje ličnog identiteta i stvaranje nesigurnosti. Tražeći svoje mesto u zajednici i odgovore na pitanje identiteta kroz društveno poređenje, pojedinac se otuđuje i izoluje. 

Maša Stojanović u svojim radovima oslikava idealnu/idiličnu zajednicu u imaginarnom prostoru. Radovi prikazuju zajednicu koja se zasniva na dobroj nameri i međusobnoj podršci, a poruka istih je d se možemo ostvariti samo ako istovremeno pomažemo drugima u tome. Utopije, kao konkretnog mesta na svetu, nema, ali eutopije (eu=dobar, topos=mesto), kao duhovnog prostora koji se formira mrežom dobrih odnosa, i te kako može da ima.

Izložba Dnevne bolnice za adolescente Instituta za mentalno zdravlje: “Jel mogu iskreno?”

Intimne ispovesti mladih korisnika Dnevne bolnice za adolescente daju uvid u sumnje, strahove, sećanja, navike, izazove i prepreke pred mladim osobama na putu odrastanja, oporavka i pronalaženja sebe. Neizrecivi izazovi odrastanja i borbe sa problemima mentalnog zdravlja sažeti su svakodnevne predmete. Njihova jednostavnost daje snagu hrabrim i autentičnim glasovima koji mame saosećanje, razumevanje i solidarnost. 

Panel “CEZAM-e, otvori se!” 

Panel će odgovoriti na pitanje: koji su izazovi mentalnog zdravlja mladih i koja je uloga CEZAM-a u njegovom unapređenju. Dečiji i adolescentni psihijatar, dr Roberto Grujičić, specijalizant dečje psihijatrije dr Marija Lero, socijalna radnica Jasmina Bogdanović, mlada spisateljica i dramaturškinja Nađa Petrović i mlada korisnica usluga Instituta za mentalno zdravlje (anonimna), daće nam uvid u ovu temu iz različitih perspektiva. 

Razmatriće se stanovište struke, prisutni će imati prilike da čuju mišljenja mladih o stanju mentalnog zdravlja, diskutuju o ulozi zajednice, prevenciji i oporavku, kao i o CEZAM-u i njegovom mogućem doprinosu mentalnom zdravlju mladih, različitih uzrasta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.