Otkud Šakira i Klaudija Šifer u Pandorinim papirima: “Sve prepisano na mamu, brata i muža” i šest ofšor kompanija

0

Među imenima poznatih političara koja privlače najveću pažnju u “Pandorinim papirima”, procurelim dokumentima koje objavljuje ICIJ, našla su se i imena Šakire i Klaudije Šifer.

Objavljeni dokumenti prikazuju da je Šakira na Britanskim devičanskim ostrvima otvorila ofšor kompanije kako bi utajila porez, a za sličnu stvar optužena je i Šiferova.

Šakira je optužena da je osnovala kompaniju Titania Administration i to krajem 2018. godine.

Pravni tim kolumbijske zvezde demantovao je ovakve navode, već dobro pripremljen na problematična pitanja poreza, kada je njihova klijentkinja u pitanju. Šakira je prethodno optužena da je utajila porez u Španiji i sud je procenio da bi trebalo da se tereti za sumu od 12 miliona evra.

Ona je, međutim, tvrdila da u vremenskom periodu za koji se tereti, nije uopšte živela u Španiji, već ju je posećivala turistički, s vremena na vreme, dok je njeno prebivalište bilo na Bahamima.

Pravni tim Klaudije Šifer u šturom saopštenju objavio je da “majka troje dece uredno plaća porez u Velikoj Britaniji, gde i živi”.

Šiferova je optužena da je osnovala šest ofšor kompanija, među kojima i TDU Holdings Restricted i 51 Pink Balloons Holdiongs Restricted. Prethodno je kao vlasnike većeg dela svoje imovine navela svoju majku, brata i supruga.