Otkud na stolu predlog da Ratko Mladić dobije ulicu u Berenama: “Imali su pedesetak predloga, glasalo se u neznanju…”

0

“Srpski monarhistički pokret je predložio da osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić dobije ulicu u Beranama, a Savet za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova Opštine Berane je taj predlog usvojio i prosledio na dalje odlučivanje. Međutim, članovi tog Saveta na potpuno različit način objašnjavaju kako je do toga došlo”, pišu danas podgoričke Vijesti.

Članovi Saveta za davanje imena ulica i trgova Opštine Berane iz vladajuće većine Miloš Raković (Demokratska Crna Gora), Petar Labudović (SNP) i Zoran Milović, ispred građana, tvrde da nisu podržali ovaj predlog.

Predsjednik Saveta  Goran Kiković rekao je “Vijestima” da je to telo u petak utvrdilo predlog o imenovanju više ulica u Beranama i da konačnu odluku o tome donosi Ministarstvo prosvete, nauke, kulture i sporta.

Kiković je rekao je da je stiglo oko pedeset predloga građana za nazive ulica, i da su na spisku uz Mladića i popa Momčila Đujića, nalaze i imena patrijarha srpskog Pavla, književnika Meše Selimovića i Mihaila Lalića, vojvode Kastratovića Vojvodića, Marka Kraljevića, Svetog Vasilija Ostroškog…

On nije mogao da potvrdi da li je predlog Saveta prosleđen beranskom Sekretarijatu za kulturu, sport i NVO navodeći da ga je on potpisao.

Po proceduri Sekretarijat predloge za imenovanje ulica i trgova prosleđuje Ministarstvu prosvete, nauke, kulture i sporta, pa ministarstvo utvrđuje da li je predlog u skladu sa zakonom i ako jeste vraća ga Skupštini opštine (SO) na donošenje konačne odluke.

Kiković je rekao da oni nisu pravnici i da ne znaju da li su svi njihovi predlozi u skladu sa zakonom. 

“Ne želimo da veličamo nijednu ličnost, to su predlozi građana koji idu ka nadležnim organima”, rekao je on “Vijestima”.

Predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić rekao je “Vijestima” da se potpuno bespotrebno i na bazi površne informacije podigla ovolika prašina oko sednice Savjeta.

“Njhova odluka ima težinu kao i odluka bilo kog drugog građanina. Zakonski nije utemeljena i svako bi morao sa dužnim poštovanjem da se odnosi prema gradu koji ima svoju tradiciju”, rekao je Šćekić

Savet za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova Opštine Berane ne donosi nikakve odluke, već isključivo prihvata i konstatuje predloge pojedinaca, grupe građana ili udruženja, odnosno, svih onih koji budu to željeli da urade na javnoj raspravi, kada bude raspisana i održana, saopšteno je danas iz Opštine Berane.

Oni su se oglasili povodom kako su kazali “netačnih natpisa o davanju naziva ulica u Beranama”.

“Takođe, zakonske odredbe na davanje imena naselja ili ulica su jasne i precizne, i čudi nas da je Savet i razmatrao pojedine predloge, koji ne ispunjavaju osnovne zakonske pretpostavke. Na kraju, pozivamo medije i javnost da se ne opredjeljuju na osnovu pojedinačnih predloga, koji nemaju zakonsko utemeljenje, kao i da se ne bave predlozima koji još uvijek nisu ušli u zvaničnu proceduru”, poručili su iz Opštine Berane.

Miloš Raković (Demokratska Crna Gora) rekao je “Vijestima”  da je bio uzdržan, a da ne zna kako je vođen zapisnik sa sednice.

“Ja sam bio uzdržan i na prvoj narednoj sjednici tražiću da se pročita zapisnik sa ove sednice Savjeta i ako se u njemu pojavljuje da sam ja glasao za, biću protiv tog zapisnika”, rekao je Raković.

Predsednik Skupštine opštine (SO) Berane Novica Obradović (Demokratska Crna Gora) rekao je “Vijestima” da dok je on čelu SO neće dozvoliti da se na skupštinskim zasijedanjima nađe bilo koja odluka koja nije zakonita.

Član Savjeta Petar Labudović (Socijalistička narodna partija – SNP) rekao je da je Srpski monarhistički pokret imao čak 47 predloga i da se tu praktično glasalo “u neznanju” i da će tražiti da se sve vrati na ponovno glasanje.

Član Savjeta Zoran Milović koji je u savjetu ispred građana, “Vijestima” je rekao da uopšte ne zna da je postojao predlog da se ulica u Beranama  nazove po Mladiću.