Otkud dvoglavi orao na Trampovom pečatu: Ne nije srpski, u pitanju je ruski i da, sabotaža je

0
Foto: Profimedia

Član konzervativne američke grupe dobio je otkaz nakon što je na studenstkom samitu, na kojem se obratio američki predsednik Donald Tramp, emitovao preko projektora izmenjenu verziju predsedničkog pečata sa dvoglavim orlom. Na pečatu se umesto jednoglavog pojavio dvoglavi orao, sličan onom na ruskoj zastavi, piše Vašington post.

Bi-Bi-Si ističe da se dvoglavi orao nalazi i na zastavama Srbije, Albanije i Crne Gore, ali ocenjuje da navedena verzija pečata najverovatnije odnosi na Rusiju, imajući u vidu da su Trampov mandat obeležili odnosi sa Moskvom i predsednikom te zemlje Vladimirom Putinom.

To, međutim, nije jedina razlika u odnosu na originalnu američku verziju – umesto da orao drži 13 strela, koje predstavljaju 13 prvobitnih država, u njegovim kandžama nalaze se palice za golf, sport koji Tramp voli, igra, ali i zarađuje na njemu od golf terena.

Takođe, umesto maslinove graničice, u desnoj kandži orao drži svežanj novca, napominje BBC.

Predstavnik grupe “Turning Point USA” rekao je za Vašington post da je u pitanju greška “zbog užurbane pretrage preko interneta”.

Incident se dogodio kada se američki predsednik popeo na binu na samitu, nakon što je emitovan 12-ominutni video snimak o Trampovom putu do Bele kuće.