Jedna od poslednjih stanica Mire Stupice, jedne od najvećih i najmoćnijih glumica XX veka, koja nas je napustila pre pet godina, bila je kuća na Vračaru, u Mačvanskoj ulici, koja je svojevremeno pripadala njenom prvom suprugu, glumcu Mavidu Popoviću. U ukusno nameštenom dnevnom salonu bilo je pregršt detalja koji su podsećali na buran život ispunjen sa bezbroj uloga, tri braka, mnogo uspona i nekoliko bolnih padova.

Celu kuću je restaurirala, od parketa do plafona, i to je shvatila kao završetak životnog kruga.

U novom Nedeljniku objavljeno je sećanje Aleksandra Đuričića na veliku Miru Stupicu, koja mu je svojevremeno ispričala brojne anegdote.

Mira i Bora su se nekoliko puta zajedno našli na sceni. Kada bi je pitali kako se oseća kada igra sa bratom, govorila je: „Pa, obično. U radu se navikneš na svakog partnera.“ Ali ipak ju je jednom ta igra, na nekoliko sekundi, izbacila iz glumačkog ležišta. Na poziv čuvenog kreatora Pjera Kardena gostovali su u Parizu sa Ateljeovom predstavom „Divovi sa planine“. U nekom momentu dok su Bora i ona bili u dijalogu u tom novom bleštavom pozorištu „Espas Karden“, samo joj je sinulo u glavi: „Otkud Bora i ja, siročići iz Aranđelovca, sada usred Pariza na pozorišnoj sceni slušamo aplauze?“ Te dve različite životne situacije na momenat su je poremetile. Niko drugi to nije primetio.

Osim bratsko-sestrinske na sceni joj se prvi put desila i ona druga vrsta ljubavi.

Igrajući sa Milivojem Popovićem Mavidom zaljubljeni par u predstavi „Đido“, uspeli su tu ljubav sa scene da prenesu u život. Venčali su se na prelazu 1942. u 1943. godinu u Crkvi Svetog Marka. Mira je postala majka u 21, dobili su kćerku Minu. Ostali su prijatelji do kraja života, čak je on neko vreme iako su bili razvedeni stanovao u stanu Mirine mame u Cetinjskoj ulici, a njegovu kćerku iz braka sa Draganom Vlahović je smatrala svojom porodicom.

Ceo tekst čitajte u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 14. oktobra

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju novi broj Njujork tajmsa na srpskom, sa skoro pedeset najboljih tekstova iz najvećih novina sveta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.