Svih 39 osoba preminulih u hladnjači su kineske nacionalnosti: Među stradalima i osam žena

0
Tanjug-AP/Stefan Rousseau

Svih 39 osoba nađenih u hladnjači na industrijskom imanju blizu Londona su kineske nacionalnosti, prenose britanski mediji.

Policija iz Eseksa nije bila dostupna za komentar, prenosi Rojters. Policija je ranije pretresla dve lokacije u Severnoj Irskoj i ispitivala vozača kamiona u sklopu istrage o smrti 39 ljudi pronađenih u kontejneru u industrijskom parku na jugoistoku Engleske.

Iako su mediji isprva preneli da je reč o 39 muškaraca, od kojij je jedan bio tinejdžer, novi detalji istrage pokazuju da je u hladnjači ipak bilo osam žena i 31 muškarac, prenosi Gardijan.

Kamion i kontejner sa ljudima unutra očigledno su odvojeno putovali pre nego što su stigli do industrijskog parka Voterglejd u Grejsu, udaljenom 40 kilometara istočno od Londona na reci Temzi, preneo je AP.

Britanska policija saopštila je da veruje da je kontejner krenuo iz luke Zebrjuge u Belgiji do Parflita u Engleskoj, gde je stigao rano u sredu.

U izveštaju o proceni teškog i organizovanog kriminala Nacionalne agencije za kriminal od prošle godine navodi se da postoji “veći fokus” na sve veći broj krijumčara u Belgiji nakon zatvaranja migrantskog kampa Denkerk 2017. godine.

Ovo otkriće podseča na incidentu u Doveru u Kentu 2000. godine, kada je 58 Kineza takođe pronađeno mrtvo u kontejneru.

Belgijsko javno tužilaštvo saopštilo je da “još nije jasno” kada i gde su žrtve smeštene u kontejner, dodajući da za sada neće biti objavljene dodatne informacije. U izjavi kaže se da će se nastaviti saradnja s policijom u Velikoj Britaniji kako bi se otkrio šta se dogodilo. Glavni osumnjičeni je izvesni Moris “Mo” Robinson (25) koji ih je pronašao u kontejneru, iako se navodi da on nije znao da se oni nalaze u hladnjači.