Britanski istoričar umetnosti Timoti Kliford identifikovao je najraniji sačuvani crtež velikog renesansnog umetnika Mikelanđela Buonarotija, objavio je portal Artsi.

Crtež napravljen olovkom i mastilom prikazuje figuru čoveka koji sedi na nečem nalik tronu, odevenog u togu, a u ruci drži žezlo. Kliford smatra da je delo nastalo 1487. godine, kada je Mikelanđelo imao 12 ili 13 godina.

„Ovo je najraniji poznati Mikelanđelov rad, a nastao je godinu ili dve pre bilo koga drugog njegova rada za koji znamo, što ga čini posebno fascinantnim”, rekao je britanski istoričar.

Crtež pod nazivom „The Seated Man“ u vlasništvu je anonimnoga britanskog kolekcionara koji ga je kupio u jednoj francuskoj aukcijskoj kući 989 godine.

Tada je pripisan neidentifikovanom umetniku. Međutim, pošto je drugi istoričar umetnosti Majls Čapel rekao da bi moglo da se radi o Mikelanđelovom delu, kolekcionar je kontaktirao Kliforda.

Rad je trenutno izložen u Muzeju lepih umetnosti u Budimpešti na izložbi italijanskih crteža iz 16. veka pod nazivom „Triumph of the Body: Michelangelo and Sixteen-Century Italian Draughtsmanship“.

U katalogu izdatom povodom izložbe, Pol Joanides koji proučava Mikelanđelova dela potvrdio je Klifordovo otkriće, a kustos izložbe Zoltan Karpati smatra da je prava sreća što je crtež sačuvan s obzirom na to da je Mikelanđelo uništio brojne svoje radove.

„Neposredno pre smrti Mikelanđelo je spalio veliki broj svojih crteža, skica i karikatura nastojeći da spreči da bilo ko dobije uvid u njegov razvojni put, a sve iz straha da bi javnost mogla da njegova dela doživi nesavršenim“, rekao je istoričar Đorđo Vasari, prenosi N1.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.