Zamenica direktora Intituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčevic izjavila je danas da je u procesu validacija testova za brz skrining koronavirusa koji detektuju virus iz pljuvačke.

Kisić Tepavčević rekla je za TV Prva da je sada velika trka farmaceutskih kuća da naprave test koji je dovoljno validan i brz, i da je to neohodno u borbi sa korona virusom, preneo je Blic.

Ona je naglasila da su u Srbiji dostupne dve vrste brzih testova – oni koji detektuju antitela, i potreban je duži vremenski period da se stvore antitela da bi bio pozitivan, ali i antigenski, koji mogu da detektuju virus.

„U tom smislu imamo razvijen veliki broj testova koji su komforni jer znamo za serološke testove, za testove na antitela treba krv, a ovde samo bris, i oni su se pokazali prilično pouzdano i efikasno, kada se uzima uzorak iz pljuvačke. To je verovatno budućnost“, smatra ona.

Dodala je da u ovom momentu imamo na raspolaganju nekoliko vrsta prvenstveno antigenskih testova koji će se validirati narednih dana, kao i da će prvenstveno biti namenjeni populaciji kojoj je potreban skrining, deci, staračkim domovima, vojnim kolektivima, na granični prelazima.

To su sva mesta gde je opasno da virus bude prisutan, naglasila je Kisić Tepavčević.

„U čitavom svetu je to na početku, mi imamo u ovom momentu pet-šest testova i u narednih par dana u toku je validacija za populaciju. Svaki od tih testova koji se koriste za brz skrining ima malu verovatnoću da da lažni negativni rezultat“, istakla je dr Kisić Tepavčević.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/
https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Komentar(1)

  1. Breskvica
    17. septembra 2020. 08:34

    Hajte lepo sa Dr Kisic i ostalim clanovima kriznog staba preko crte, tamo ce se lepo uklpoiti.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.