Otkazano prikazivanje filma “Lov” posle pucnjave u El Pasu i Dejtonu i izjava Donalda Trampa

0

Američki filmski studio Univerzal odlučio je da otkaže prikazivanje svog filma The Hunt” (Lov) u kojem se prikazuje nasilni i sadistički lov na nedužne žrtve, a otkazivanje je usledilo posle polemike povezane s nedavnim pucnjavama u El Pasu i Dejtonu i izjavama Donalda Trampa.

Film u kojem glumi i Oskarovka Hilari Svonk trebalo je da stigne u bioskope krajem septembra. Ta krajnje nasilna satira o dubokom jazu između američkih društvenih klasa pokazuje prebogate liberalne elite koje progone i i ubijaju iz čistog snobizma i prezira siromašne pristalice Donalda Trampa iz ruralnih država Vajoming i Misisipi, tradicionalnih uporišta republikanske stranke.

Prizori nasilja u najavi filma predstavljenoj krajem jula izazvale su ogorčenost dok je Amerika bila zavijena u crno posle dve pucnjave u kojima je ubijena 31 osoba početkom avgusta.

Donald Tramp je reagovao na film i rekao da su njegove pristalice žrtve nasilja.

“Levičarski Holivud je rasistički do najvišeg nivoa uz mnogo besa i mržnje”, napisao američki predsednik na Tviteru.

“Film koji će početi da se prikazuje pokušava da zapali vatru i izazove haos”, dodao je Tramp, ali nijednom nije direktno naveo da se radi o filmu “The Hunt”.

Tramp je optužio Holivud za stvaranje nasilja i prebacivanje odgovornosti na druge.

Portparol Univerzal studija je u saopštenju naveo da je ta kuća prekinula marketinšku kampanju za film, a studio je odlučio da obustavi prikazivanje.

“Podržavamo naše reditelje i radimo na distribuciji filmova vizionarskih i smelih filmadžija, kao što su autori ovog satiričnog trilera, ali razumemo da ovo nije dobar trenutak za izlazak tog filma”, poručuli su iz studija.

Reditelj filma “The Hunt” je Krejg Zobel, a scenarista Dejmon Lindelof, koji je bio scenarista i uspešne serije “Nestali” (Lost).