Otkaz profesoru Pravnog fakulteta jer je plagirao “svoj” udžbenik

1
Foto: Google maps

Pravni fakultet u Beogradu dao je otkaz redovnom profesoru Aleksandru Jakšiću zbog plagiranja udžbenika iz Međunarodnog privatnog prava, pišu Večernje novosti, a po zakonu, Jakšiću radni odnos prestaje po isteku osam dana, dakle 13. februara.

“Profesoru Jakšiću je, u jesen prošle godine, Univerzitetski odbor za etiku potvrdio izrečenu meru javne osude zbog plagiranja udžbenika iz predmeta Međunarodno privatno pravo, čime je odluka o izricanju javne osude postala konačna. Tada je zvanično potvrđeno ono što se na Pravnom fakultetu odavno znalo, a to je da je profesor Jakšić plagirao ‘svoj’ udžbenik. Tada je odlučeno da se posledice ovakve javne osude po Pravni fakultet temeljno ispitaju”, rekao je za Večernje novosti dekan prof. dr Zoran Mirković.

Prema univerzitetskim pravilnicima, neposredna posledica javne osude je gubitak zvanja onoga kome je ona izrečena i dekan je pokrenuo takav postupak. Međutim, otkaz nije u neposrednoj vezi sa izricanjem javne osude, pišu Večernje novosti.

“Razlog za otkaz je povreda ugleda Pravnog fakulteta od strane profesora Jakšića, prouzrokovana time što je, kao posledica javne osude, odluka kojom je konačno utvrđeno da je on plagijator pročitana na sednicama Senata Univerziteta i svih nastavno-naučnih veća svih fakulteta i instituta u sastavu Univerziteta u Beogradu”, naglasio je dekan Mirković.

“Profesor Jakšić je time povredio ugled našeg fakulteta u meri koja, prema važećem Pravilniku o radu, zahteva izricanje mere otkaza ugovora o radu, pogotovo imajući u vidu da su tom profesoru ranije, zbog drugih prekršaja, već izricane blaže mere. Za potvrđenog plagijatora nema mesta na Pravnom fakultetu”, rekao je Mirković.

Upravni sud je oko Nove godine poništio rešenje Univerzitetskog odbora za etiku.

Prof. Mirković objašnjava da, imajući u vidu da se odluka Upravnog suda, po prirodi stvari, odnosi na proceduralne propuste, a ne na suštinu, njome nije osporena činjenica da je knjiga prof. Jakšića plagijat.

1 KOMENTAR

  1. Za izvoz sa plagiranim radovima, samo više nikog nije briga ni zašto, zato se i provlače.

Comments are closed.