“Oterajmo zumere sa Zuma i vratimo se normalnom životu”: Gradonačelnik Njujorka apelovao na roditelje da vakcinišu svoju decu…

0

Deca širom Sjedinjenih Država počela su da se vakcinišu Fajzerovom vakcinom protiv koronavirusa nakon što su zdravstvee vlasti SAD-a preporučile da ova vakcina bude dostupna i u uzrastu od 12 do 15 godina. Vakcinacije adolescenata već je započeta ove nedelje u nekoliko saveznih država, poput Mejna.

SAD su prva zemlja u svetu koja je pokrenula proces masovne vakcinacije kod dece, preneo je Njujork tajms.

Eduardo Tores (53) iz Čikaga je čuo vest na televiziji jutros da i mlađi adolescenti, uključujući i njegovu 14-godišnju ćerku Rakel, sada ispunjavaju uslove da prime vakcinu protiv koronavirusa.

„Rekao sam svojoj ženi: ‘Moram je odvesti da se vakciniše – odmah’, rekao je Tores.

Nekoliko sati kasnije, Rakel je bila među prvima u svojoj starosnoj grupi koja se vakcinisala protiv koronavirusa i uzbuđeno je nabrajala stvari koje će moći da uradi nakon što bude potpuno vakcinisana. Moći će ponovo da ide uživo u školu, da se druži sa prijateljima bez brige, da trenira i putuje.

„Predivno je što je vakcina sada dostupna i njima“, rekao je Tores.

Početak vakcinacije za decu od 12 do 15 godina predstavlja ključnu fazu kampanje vakcinacije što većeg broja Amerikanaca, čineći tako da vakcina bude dostupna i mlađima mnogo pre nego što se očekivalo

U SAD-u živi oko 17 miliona dece između 12 i 15 godina, što predstavlja oko pet odsto stanovništva.

„Deca su patila od ove bolesti, na mnogo načina nesrazmerno, posebno psihološki“, rekao je dr Paul Ofit, stručnjak za zarazne bolesti kod dece u Dečjoj bolnici u Filadelfiji, opisujući poremećaj dečije rutine, gubitak mogućnosti na normalno školovanje i nemogućnost druženja sa prijateljima kao razloge koji su doprineli osećaju izolacije i mentalnim problemima kod tece tokom pandemije.

„I ovo je karta za rešavanje tog problema“, rekao je Ofit.

Ipak, mnogi roditelji i dalje oklevaju da svoju decu vakcinišu među prvima, budući da mnogi smatraju da je vakcina eksperimentalna, piše Njujork tajms.

U Njujorku, Džulijan Bojs (14) bio je među grupom tinejdžera koji su se među prvima primili Fajzerovu vakcinu u bolničkom centru Harlem. Njegova porodica zna za barem dvadeset ljudi koji su preminuli od posledica kovid-19, rekao je njegov otac, dok je Džulijn veći deo prošle godine proveo u zatvorenom, prateći nastavu onlajn.

Džulijan, učenik osmog razreda, zatražio je od medicinske sestre da vakcinu primi u levu ruku, kako potencijalna bol ne bi uticala na mogućnost da piše u narednih nekoliko dana. Zatim je pažnju usmerio na svoj mobilni telefon.

„Upravo sam dobio vakcinu“, poslao je poruku prijateljima.

Takođe, gradonačelnik Njujorka Bil de Blasio ohrabrio je roditelje da im se deca vakcinišu kako bi zaštitili svoje porodice.

“Roditelji, sklonimo zumere sa Zuma i vratimo se u normalan život“, rekao je De Blasio.