Otapanje glečera pomerilo granicu između dve države: “Jesmo li u Švajcarskoj ili Italiji?”

0
EPA-EFE/ANTHONY ANEX

Visoko u snežnim Alpima, topljenje glečera pomerilo je granicu između Švajcarske i Italije, zbog čega je lokacija italijanskog planinskog doma sporna.

Granica između ove dve zemlje nalazi se duž područja gde voda iz otopljenog snega i leda teče niz obe strane planine, ka jednoj ili drugoj zemlji. Ali zbog topljenja glečera Teodul, ta oblast se približila planinarskom domu Rifuđo Vodič del Červino, koji se nalazi blizu vrha Testa Griđo (3480 metara).

59-godišnji turista Frederik posetio je restoran doma. Jelovnik je na italijanskom, a ne na nemačkom jeziku, a cene su u evrima, a ne u švajcarskim francima. Ipak, na pultu naručuje parče pite i pita: „Dakle, jesmo li u Švajcarskoj ili Italiji?“

Kreveti na švajcarskoj strani

Ovo pitanje bilo je predmet diplomatskih pregovora koji su započeli 2018. i okončani kompromisom prošle godine, a detalji su ostali u tajnosti, piše AFP, prenosi Danas.

Kada je dom izgrađen 1984. godine, njegovih 40 kreveta i dugih drvenih stolova bili su u potpunosti na italijanskoj teritoriji. Ali sada se dve trećine kuće, uključujući većinu kreveta i restoran, tehnički nalazi na jugu Švajcarske.

Sporazum o promeni granice zaključen je u Firenci u novembru 2021. godine, ali će informacije o njemu biti dostupne javnosti tek kada ga odobri švajcarska vlada, što se neće dogoditi pre 2023. godine.

Ceo problem je počeo nakon topljenja glečera Teodul, koji je izgubio skoro četvrtinu svoje mase između 1973. i 2010. godine. Zbog toga je na površinu izbio njen stenoviti deo, što je promenilo prvobitni sporazum zasnovan na kretanju vode i primoralo Italiju i Švajcarsku da prekrajaju deo svoje granice dug 100 metara.