Otac novog izraelskog lidera je doveo Boškova na trening: “Vujadine, zar ne vidiš da ti ne ide fudbal, ovo ti je gubljenje vremena…”

0
Foto Menahem KAHANA / AFP / Profimedia (LAPID) i MARKA / Alamy / Alamy / Profimedia (BOŠKOV)

Politički život Izraela doživeo je tektonske promene. Benjamin Netanjahu odlazi sa vlasti, a na nju dolazi široka koalicija predvođena centristom Jairom Lapidom.

Lapid je novi izraelski lider, iako će po koalicionom dogovoru prvo dve godine da bude ministar spoljnih poslova, pa onda premijer.

Njegov otac Tomi Lapid, takođe je bio političar, bio je i zamenik premijera. Ali, bio je i novinar i pisac. I mnogo toga još.

Ono što je za nas ovde zanimljivo, Tomi Lapid je rođen kao u Novom Sadu kao Jozef Tomislav Lampel.

Novi Nedeljnik donosi veliku priču o njemu, o njegovom odrastanju u Novom Sadu, o njegovom podeljenom identitetu – srpskom i mađarskom – i kako je kada su došla zla vremena na najteži način shvatio da je njegov jedini identitet jevrejski.

U novom Nedeljniku pročitajte kako je njegova porodica između Novog Sada i Budimpešte provela Drugi svetski rat, kako se zatekao u Beogradu kada su 6. aprila 1941. padale bombe, kako je završio u budimpeštanskom getu, a između nekoliko puta zamalo izgubio život.

Između ostalog, Tomi Lapid se sećao i vremena posle rata, jer je u Novom Sadu bio do 1948. Sećao se i kako su komunisti imali posebno poštovanje prema radnicima u železnici. Tako su jednog dana doveli jednog dečaka u razred i učitelj ga je predstavio i rekao da se doselio jer mu otac radi u železnici i zamolio sve da učine da se dečko oseća dobrodošlim.

Tomi je trenirao fudbal, bio je golman. Nekoliko dana kasnije, taj dečak ga je zamolio da ga Tomi povede na trening. I Tomi je to učinio.

“Počeo je da igra, gledao sam ga sa gola i odmah uvideo da apsolutno nema talenta. Ništa mu nisam rekao. Sutradan je bio još gori. Odveo sam ga u stranu i rekao: Vujadine, obojica znamo da ti fudbal ne ide. Imamo ovde i teniski teren, zašto se ne oprobaš u tome? Imam osećaj da bi bio sjajan.”

Sin železničara je bio zapanjen. “Da li me to izbacuješ iz tima?”

“Ali to ti je gubljenje vremena. Jasno je da ništa nećeš postići”, pokušavao je da ga ubedi.

Sin železničara Vujadin prezivao se Boškov.

“Imao sam i bolje procene u životu”, napisao je Tomi Lapid.

***

CEO TEKS ČITAJE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 10. JUNA I KOJI DOLAZI SA DVA POKLONA – EKSKLUZIVNA KNJIGA O TESLI PISCA DEJANA STOJILJKOVIĆA i NJUJROK TAJMS NA SRPSKOM