Otac koji je oteo troje dece: Neću snositi nikakve posledice u Turskoj, posećivaću decu u Srbiji

2
Foto: Tanjug

Otac koji je oteo troje dece Slavice Burmazović, Ejup Sabri Jundžu, koji ih je pre četiri godine, oteo i odveo najpre u Tursku, pa u Iran, sada najavljuje da će ih u Srbiji posećivati, iako je u našoj zemlji protiv njega na snazi crvena poternica i nalog za privođenje.

Jundžu, uprkos tome što je decu odveo bez Slavičine saglasnosti, i to nakon što ju je godinama fizički i psihički zlostavljao, a deci godinama uskraćivao da vide majku, tvrdi da je pred zakonom čist.

“U Turskoj neću snositi nikakve posledice, jer sam ispoštovao odluku suda”, kaže, za “Novosti“, Ejup Sabri Jundžu.

“Mogu da dođem i u Srbiju, jer sam živeo u Beogradu 15 godina i nikakav prekršaj nisam napravio. Planiram da obilazim decu. Čuli smo se danas, kao i u ponedeljak, kada su stigla u Srbiju”, dodaje.

Otac troje dece koja su godinama bila odvojena od majke sada tvrdi da je budućnost dve ćerke i sina – Esme (15), Ajše (14) i Tarika (8), “isplanirao zajedno sa Slavicom”.

“Ona i ja smo poslednjih godinu dana razgovarali i dogovorili sve oko dece. Slavica je prošle godine bila u Iranu 15 dana i videla ih. Ako im bude dobro u Beogradu, neka žive tamo, a ako ne – mogu da dođu u Tursku”, kaže Jundžu za Novosti.

Njegova situacija iz ugla srpskog pravosuđa, ipak, izgleda znatno drugačije, piše list. Za njim je još na snazi međunarodna poternica koju je, po nalogu tužilaštva, raspisao Treći osnovni sud u Beogradu, jer je bio u bekstvu.

“Osim poternice, aktivno je i rešenje ovog suda o određivanju pritvora – kaže za “Novosti” zamenik tužioca Ivan Marković”, portparol Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu.

Njemu se na teret stavlja krivično delo oduzimanje maloletnog lica, a pritvor mu se određuje zbog sumnje da bi boravkom na slobodi mogao da ponovi delo i da utiče na svedoke.

Da Jundžu još neko vreme neće moći da posećuje decu u Srbiji kaže i ambasador Srbije u Teheranu Dragan Todorović.

“On nije ispoštovao pravosnažnu odluku nadležnog suda u Turskoj, gde je najpre odveo decu, po kojoj je bio obavezan da ih vrati majci”, objašnjava ambasador. “Sada bi trebalo da sud bude obavešten da su deca vraćena, ali to, verovatno, ne znači da on neće trpeti posledice. I zbog nepoštovanja suda, ali i zbog bekstva u Iran”.

Slika susreta dece sa majkom na beogradskom aerodromu dirnula je građane Srbije. Do toga je došlo zahvaljujući Slavičinoj upornosti, ali i pomoći našeg Ministarstva spoljnih poslova.

Ambasador Todorović, koji je mališane dopratio do Beograda, sumira utiske sa putovanja:

“Deca su sa adrese na kojoj su živela, sa ocem stigla u ambasadu našim vozilom. Zajedno smo krenuli prema aerodromu. Rastanak od oca bio je dirljiv koliko i susret sa majkom. Bilo je i suza, jer su deca u međuvremenu sa njim uspostavila lep odnos. Živeli su u solidnim uslovima, školovali se… Razgovarao sam s decom dok smo putovali prema Beogradu, vrlo su inteligentni i snalažljivi. Devojčice govore odlično srpski, a dečak malo slabije”.

Najstarija od troje dece Slavice Burmazović već sada može da odluči da li želi da viđa oca ili ne. Naši propisi podrazumevaju da kada dete navrši 15. godinu života smatra se da je sposobno za rasuđivanje i da može odlučiti o održavanju ličnih odnosa sa roditeljem sa kojim ne živi.

Dete tog uzrasta ima pravo da održava lične odnose i sa srodnicima i drugim osobama sa kojima ga vezuje posebna bliskost, ako ovo pravo nije ograničeno sudskom odlukom.

2 KOMENTARA

Comments are closed.