Osveta za Huavej ili…: Kina suspendovala uvoz mesa iz Kanade

0
Profimedia

Kina je suspendovala uvoz mesa iz Kanade zbog navodno falsifikovanih carinskih dokumenata, u trenutku spora oko zatvaranja finansijske direktorke kompanije Huavei u Kanadi, piše CNN.

Kineska ambasada u Kanadi tvrdi da je odluka doneta jer su otkriveni “tragovi raktopamina” u svinjetini koju su uvezli od kanadske kompanije Frigo Royal. U pitanju je veterinarski lek i dodatak hrani koji je zabranjen u kontinentalnoj Kini, zbog zabrinutosti oko neželjenih efekata na zdravlje, ali koji je dozvoljen u Sjedinjenim Državama i Kanadi.

Kina je odmah suspendovala dozvolu ove kompanije, a kasnija istraga kanadskih vlasti otkrila je 188 krivotvorenih veterinarskih sertifikata za izvezene proizvode od mesa.

je saopštila da do suspenzije dolazi jer su kineski carinski inspektori u kanadskoj svinjetini otkrili tragove aditiva raktopamina, supstance dozvoljene u Kanadi ali zabranjene u Kini. Peking je odmah pozvao kanadsku vladu da prestane sa izdavanjem zdravstvenih sertifikata za izvozno meso od 25. juna. Kina je drugi najveći trgovinki partner Kanade posle SAD. Svinjsko meso u vrednosti od 292 miliona dolara izvezeno je 2017. godine iz Kanade u Kinu. U martu, Peking je blokirao uvoz kanole iz Kanade, njihovog glavnog izvoznog proizvoda u Kini.

Kanada je 1. decembra na zahtev SAD uhapsila finansijsku direktorku Huaveija i ćerku osnivača te kompanije Meng Vangžu. Kina je potom uhapsila dvojicu Kanadjana a trećeg osudila na smrt.