“Osveta Borisa Džonsona”: Novi britanski premijer otpustio više od pola članova vlade. Ko su novi ministri…

2
Foto: Profimedia

Džonson počinje svoj mandat stvarajući tim od bregzitera i desničara kako bi u najkraćem roku i bez previše opiranja dovršio proces izlaska Velike Britanije iz Evropske unije. Tako Gardijan započinje priču o smenama u kabinetu novog britanskog premijera i postavljenju novih ministara na važne pozicije.

Nepromenjeni su ostali ministar za Bregzit Stiven Barkli, ministar zdravstva Met Henkok, ministarka rada Amber Rad, kao i ministar za Vels Alun Kerns.

Svi ostali – koji nisu sami podneli ostavke – otpušteni su.

Na mesto ministra unutrašnjih poslova postavljena je Priti Patel, ministar spoljnih poslova biće Dominik Rab, a ministar odbrane Ben Volas. To su najvažnije pozicije, koje je Džonson dodelio svojim ljudima od poverenja.

On je prilikom potvrde da se seli u Dauning strit naglasio da okuplja tim koji će omogućiti Britancima da prestanu sa čekanjem.

“Mi ćemo izaći iz Evropske unije do 31. oktobra. To je za 99 dana. Taj rok će biti ispoštovan sa dogovorom ili bez njega, a pokušaćemo da ga napravimo. Pokušaćemo da napravimo dogovor koji neće imati problematične delove poput starog (backstop) i pokušaćemo da to sve uradimo za manje od 99 dana. Britanci su predugo čekali”, rekao je Džonson.

Osim na najvažnijim pozicijama u vladi, promene su došle i u brojnim drugim resorima.

Za ministra obrazovanja imenovan je Gevin Vilijamson, ministarka kulture biće Niki Morgan, ministarka trgovine Liz Tras, privredu će voditi Andrea Lidsom, a za ministarku životne sredine postavljena je Tereza Vilers.

Ministar pravosuđa je Robert Bakland, ministar međunarodnog razvoja Alok Šarma, ministar saobraćaja Grent Šaps, ministar za Severnu Irsku Džulijan Smit, a ministar za Škotsku Alister Džek.

Brojne su kritike za ovakav Džonsonov izbor.

Može se pročitati da će nova vlada biti “najgora još od Margaret Tačer – puna bregzitera i desničara”, a osim vlade, kritikuje se i ono u šta se “pretvorila” Konzervativna partija.

Bivši član te partije Nik Bouls smatra da je kompletna struktura partije pogrešna.

“Teška desnica je preuzela upravljanje Konzervativnom partijom. Tačeristi, libertarijanci, ljudi koji podržavaju izlazak iz EU bez dogovora. Oni kontrolišu partiju od vrha do dna”, rekao je Bouls.

2 KOMENTARA

  1. Plase me ove frizure.Kao 30-ih.Pogledajte Trampovu,Dzonsonovu,pa i onog brkice iz Treceg Rajha!

Comments are closed.