Osuđen sirijski general i član vlade zbog “nadgledanja 27 ubistava i mučenja 4.000 ljudi”

0
EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Nemački sud osudio je danas bivšeg pripadnika sirijske tajne policije Anvara Raslana na doživotnu robiju za zločine protiv čovečnosti zbog zlostavljanja zatvorenika u zatvoru u blizini Damaska pre jedne decenije.

Nemački tužioci su tvrdili da je Raslan nadgledao 27 ubistava i brutalno mučenje više od 4.000 zatvorenika između aprila 2011. i septembra 2012. godine. Njemu se na teret stavlja i 25 slučajeva nanošenja teških telesnih povreda, dva slučaja silovanja, zajedno sa dva slučaja seksualnog zlostavljanja, uz desetine slučajeva lišavanja slobode i kidnapovanja.

Državni sud u Koblencu zaključio je da je Anvar Raslan bio visoko pozicioniran i zadužen za objekat u sirijskom gradu Duma gde su osumnjičeni opozicioni demonstranti bili pritvoreni. Osuđen je na doživotnu robiju.

Na suđenju su izložene i fotografije koje prikazuju šokantne scene mučenja u zatvoru, koje je iz Sirije prošvercovao fotograf poznat samo pod pseudonimom “Caesar”. Ove fotografije predstavljene su sudu kao dokazi po prvi put.

Njegovi advokati tražili su prošle nedelje da bude oslobođen, tvrdeći da on lično nikoga nije mučio i da je pobegao 2012. Kao deo svoje odbrane, Raslanovi zastupnici pozvali su nekoliko svedoka koji bi poslužili u oslikavanju nešto humanijeg portreta svog klijenta.

Nekadašnji vazduhoplovni oficir, koji je kasnije postao pisac, rekao je kako ga je Raslan prilično dobro tretirao prilikom vremena koje je proveo u pritvoru, nudeći mu čaj i cigarete, te razgovarajući sa njim o književnosti.

Raslan je takođe tvrdio kako je nakon dezerterstva podržavao sirijsku opoziciju, prema kojoj je uvek gajio simpatije, te da nakon dolaska u Nemačku nikada nije skrivao svoju prošlost.

Biznismen i politički disident Rijad Seif potvrdio je na sudu da je pomogao Raslanu da uđe u Nemačku, obezbedivši mu vizu, u zamenu za informacije o tome šta će se desiti ostalim političkim disidentima u zatvoru. Međutim, optuženi mu nije pružio nijednu informaciju zauzvrat.

“Nismo dobili ništa od Anvara Raslana. Nijednu reč”, rekao je Seif.

Presudu su sa nestrpljenjem očekivali Sirijci koji su pretrpeli zlostavljanje ili izgubili rođake u dugotrajnom sukobu u Siriji, piše AP. Žrtve i nevladine organizacije za ljudska prava nadaju se da će presuda biti prvi korak ka dostizanju pravde za veliki broj ljudi koji u Siriji nisu mogli da podnesu krivične prijave protiv zvaničnika sirijske vlade.

Nemačka policija započela je istragu 2017. godine, nakon što je Raslan u razgovoru sa štutgarskom policijom pokušao da sumnje usmeri ka drugom zvaničniku. Uhapšen je 2019. godine.

Rat vladinih snaga i pobunjenika u Siriji traje više od 11 godina. Opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da je najmanje 384.000 ljudi, od kojih 116.000 civila, stradalo u Siriji od početka konflikta u martu 2011. godine do marta 2020.

(Gardijan, Beta)

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime