Osuđen na smrt zbog masovnog ubistva u domu za nejake, najtežeg napada u posleratnom Japanu

0
Beta - AP Photo/Eugene Hoshiko, File

Japanski sud osudio je danas na smrt vešanjem bivšeg zaposlenog u domu za zbrinjavanje nejakih osoba zbog ubistva nožem 19 invalida i ranjavanju drugih u najtežem masovnom napadu u posleratnom Japanu.

Okružni sud Jokohama osudio je 30-godišnjeg Satošija Uematsua za ubistvo i povrede 24 štićenika i dvoje negovatelja doma Jamajuri-en u julu 2016. odine.

Za vreme istrage i suđenja Uematsu je ponavljao da ne žali i da je pokušavao da pomogne svetu ubijanjem ljudi za koje smatra da su teret. Grupe za odbranu ljudskih prava navode da njegovi stavovi odražavaju uvreženu predrasudu u Japanu prema osobama sa invaliditetom.

Suđenje se usmerilo na njegovo mentalno stanje kad je počinjen zločin ali je glavni sudija odbacio zahtev odbrane da ga oslobodi zato što je mentalno nekompetentan zbog predoziranja marihuanom.

Ubistva su sledila plan koji je Uematsu opisao u pismu datom jednom članu parlamenta nekoliko meseci pre napada. On je napustio posao u domu kada je bio suočen sa tim pismom i primljen je na psihijatrijsko lečenje, ali je pušten dve nedelje kasnije, rekli su zvaničnici.

Uematsu je takođe rekao medicinskom osoblju i zvaničnicima da je na njega uticala ideja nacističkog vođe Adlolfa Hitlera čije je ubijanje osoba sa invaliditetom viđeno kao namera da se poboljša ono što je bila percepcija više rase.

(Beta)