“Izdaja”, pretnja “beskompromisnom opozicijom” i “bekstop”: Šta su Borisu Džonsonu poručili bivši britanski premijeri i ko je (za sada) podneo ostavku

0
Foto Profimedia

Danas su živa četiri nekadašnja premijera Velike Britanije, a danas su trojica izrazila neslaganje sa Džonsonovim planom za Bregzit bez dogovora.

Toni Bler je u kolumni napisao da Britanija može da napusti EU do 31. oktobra i da zemlja definitivno ima tehnologiju neophodnu da reguliše trgovinu i granice sa Severnom Irskom na adekvatan način.

Bler je takođe rekao potpuno liči na Džonsona da upotrebi argument da su Amerikanci poslali čoveka na mesec, pa će i Britanija uspeti da nađe put preko irske granice, ali je nedoslednost u njegovoj argumentaciji činjenica da se protivi tzv. bekstopu.

Gordon Braun je danas održao govor u kojem je istakao podatke koji govore da većina biračkog tela ne podržava Bregzit bez dogovora i dodao da bi takav Bregzit predstavljao izdaju: na referendumu 2017. godine Britancima je obećano nešto drugo.

On je takođe naveo i da Bregzit bez dogovora može dovesti do toga da Boris Džonson ne bude upamćen kao 55. premijer Ujedinjenog kraljevstva, već kao prvi premijer Engleske.

Džon Mejdžor je izdao saopštenje u kojem je istakao da Džonson mora da odluči hoće li služiti čitavoj naciji ili samo jednoj frakciji, pošto, kako je naveo ser Mejdžor, kao premijer neće moći da izvede oba.

Mejdžor je takođe upozorio Džonsona da će se suočiti sa “beskompromisnom opozicijom” ukoliko kao premijer bude zastupao i predstavljao samo one Britance koji su za tvrdi Bregzit.

Britanski ministar za Evropu i Ameriku Alan Dankan podneo je ostavku jutros. Očekuje se da ukupno 12 ministara napusti britansku vladu ove sedmice.

“Alan Dankan je dao ostavku. Predao ju je ovog jutra”, objavio je urednik političke rubrike Tajmsa. Gardijan takođe piše da je Dankan i ranije izražavao neslaganje sa Džonsonovom politikom, a najnoviji primer je slučaj Kima Daroka koji se sukobio sa američkim predsednikom Donaldom Trampom pošto su procurele diplomatske depeše u kojima Darok kritikuje Trampovu administraciju.

Gardijan piše da je naročito zanimljivo što je Dankan podneo ostavku pre nego što je Džonson dobio priliku da ga otpusti, odnosno razreši dužnosti. Pored toga što je ovo neobičan potez, on jasno okazuje na to u kojoj se meri pojedine frakcije Konzervativne partije protive izboru Džonsona.

Dankan je i sam na Tviteru objavio da je podneo ostavku.

Istovremeno, britanski “Telegraf” je objavio da će to učiniti još 12 ministara, između ponedeljka i srede.

Dankanova ostavka stiže samo dan pred glasanje Konzervativne partije o novom lideru, a samim tim i britanskom premijeru, a po svemu sudeći to će biti Boris Džonson, ljuti protivnik dosadašnje premijerke Tereze Mej.

Pre neki dan je i britanski ministar pravosuđa Dejvid Gok saopštio da će podneti ostavku ukoliko Džonson bude izabran za premijera.

Premijerka Britanije Tereze Mej u međuvremenu je predsedavala vanrednom hitnom sednicom povodom zalivske krize pošto je Iran zaplenio britanski tanker.

Dauning Strit se našao na meti kritika pošto se nije blagovremeno pripremio za potencijalne akcije Teherana, a portparol premijerke je po završetku sastanka naveo da britanska vlada želi da izbegne sukob sa Iranom ako je to ikako moguće, ali da je neprihvatljiv potez zaplene tankera na međunarodno priznatim rutama.

U međuvremeno je odlučeno da Britanija u zaliv pošalje nuklearnu podmornicu.