Ministar infrastrukture i saobraćaja Norbert Hofer imenovan je na sednici Predsedništva Slobodarske partije Austrije (FPO) za novog lidera stranke, nakon što je Hajnc Kristijan Štrahe, zbog afere oko video snimka na kojem obećava jednoj Ruskinji državne poslove za finansijsku pomoć njegovoj stranci, podneo ostavku na sve funkcije.

Bečlije nisu gubile vreme, te su brzo udarile na ulice da proslave raspad vladajuće koalicije koju su činili Narodna partija Austrije (OVP) i Slobodarska stranka (FPO), nakon što je Štrahe podneo ostavku.

Štrahe se, pre odluke o povlačenju sa političkih funkcija, sastao s kancelarom Sebastijanom Kurcom, s kojim je razgovarao o video snimku koji se pojavio na društvenim mrežama, a na kojem se vidi kako on, zajedno s potpredsednikom stranke Johanom Gudenusom, jednoj navodnoj nećaki ruskog milijardera nudi državne poslove u zamenu za finansijsku podršku njegovoj stranci.

Taj video je nastao u leto 2017. u jeku predizborne kampanje za austrijski parlament, a u javnost su ga izneli nemački magazin Špigl i dnevnik Zidojče cajtung.

Štrahe je na tajnom sastanku na Ibici, prema navodima medija, pominjao je i Srbiju – jednom je hvaleći, a drugi put je kritikujući, a njegov rečnik se uklapao u ton te pijane večeri, prenosi Dojče vele (DW). Prema pisanju Špigela, Štrahe je rekao da je u Srbiji omiljen skoro kao Vladimir Putin.

I sam Štrahe je potvrdio ono što se dalo zaključiti na osnovu isečaka snimka, koje od petka objavljuju Zidojče cajtung i nedeljnik Špigel – da je bio prilično pijan.

Mediji kojima je snimak skrivenih kamera dostavljen odbijaju da ga objave u celosti, štiteći izvore pa je i dalje nepoznanica ne samo ko je organizovao nameštaljku u koju su lideri Slobodarske stranke Austrije upali, dogovarajući mutne poslove sa navodnom ruskom bogatašicom, već i šta bi još moglo da se vidi i čuje na kompletnom snimku. Špigel i Zidojče cajtung objavili su nekoliko scena, ali su u štampanim tekstovima detaljnije preneli delove dijaloga.

„Hrvatska je s*anje, obično s*anje“, rekao je on prema pisanju ovog lista. Dodao je da treba izbegavati i Srbiju jer su tamo njegovim austrijskim prijateljima neke firme „izvučene ispod gu*ice“ – što bi trebalo da znači da su oštećeni u nekakvom poslu, piše DW.

Preterivanje i vulgarnosti uklapali su se u ton večeri na Ibici tokom koje je Štrahe razne ljude nazivao budalama, novinare „najvećim kurvama na planeti“, a o tobožnjoj ruskoj bogatašici govorio da je „scharf“ što bi se moglo prevesti kao „dobra riba“, prenosi DW.

Posle vicekancelara i lidera Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc Kristijana Štrahea, i potpredsednik te desničarske stranke i šef njenog poslaničkog kluba Johan Gudenus podneo je danas ostavku na sve političke funkcije. On je dodao da se povlači i sa svih funkcija u FPO.

U video poruci, objavljenoj na društvenim mrežama, Hofer je istakao da se reči koje su pale na video snimcima, na kojima su Štrahe I doskorašnji potpredsednik FPO Johan Gudenus, neoprostive, zbog čega su se oni i povukli, kako bi omogućili dalji rad FPO u vladi na dobrobiti zemlje.

FPO je, međutim, najavio i da će, ako koalicioni partner u austrijskoj vladi Narodna partija (OVP) kancelara Sebastijana Kurca, bude smenila Herberta Kikla sa mesta ministra unutrašnjih poslova, svi članovi vlade iz redova slobodaraca podneti ostavku.

„OVP je pored ostavki Štrahea I Gudenusa, htela da skine i Kikla, ali ja to nisam mogao da prihvatim, jer je upravo on osoba koja je posebno pazila da nemamo nekontrolisanu migraciju u Austriji“, kazao je Hofer.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio je da je neophodno što pre održati izbore u toj zemlji posle afere oko Štrahea. Kazao je da je njegov cilj da radi za Austriju, da je svojim pristupom i krusom promeni, uz podršku većine građana, ali bez incidenata i skandala.

„Verujem da to trenutno nije moguće ni sa kim. FPO to ne može, SPO ne deli moj pristup, a male partije su premale da budu podrška. Zato sam danas predsedniku predložio raspisivanje prevremenih izbora u najskorijem roku“, rekao je Kurc.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.