“Ostajemo pri stavu da je učešće stranaca u dijalogu udar na dostojanstvo Srbije…”

2
Foto: Nedeljnik

(Beta) – Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović izjavio je danas da je DSS ostao pri stavu da problemi u Srbiji treba da se reše unutar vlasti i opozicije, bez posrednika.

On je za televiziju Prva rekao da je učešće stranaca u međustranačkom dijalogu “direktan udar na dostojanstvo Srbije”.

“Još kao dete naučen sam da se ‘ako ima prljavog veša on ne iznosi iz kuće’. Mnogo toga ne valja, od pritiska na birače, pogotovo na lokalu do stanja u medijima. I za to je odgovorna vlast. Ali ne želim da to iznosim pred nekim ko nije iz naše zemlje, već želim da mi to sami rešimo”, naveo je Jovanović.

Kako je rekao, vlast je odgovorna što “uopšte danas mora da se razgovara o demokratiji u Srbiji”.

“Samo tražimo, kao opozicija, da se poštuju zakoni. Od toga da ne smeju da postoje pritisci na birače, do toga da Javni servis, ali i drugi nacionalni emiteri, omoguće politički pluralizam u svom programu”, zaključio je predsednik DSS.

2 KOMENTARA

  1. Види, једном давно рече један паметан (мада га данас многи оспоравају, јер му је пројекат пропао), да није поента у томе да се ствари у друштву описују, већ да се мењају. Потом кажеш: “vlast je odgovorna što “uopšte danas mora da se razgovara o demokratiji u Srbiji”. Значи, можда смо некада и иимали нешто од те демократије, али данас сигурно немамо ништа (консензус), па би сада, по теби, требало да са онима који су до тога довели, преговарамо ! И како онда мислиш да се то стање промени ? Шта би то онда требало да значи ? Да се апелује на њихову свест и савест ? Можда, да им се укаже да су претерали ? Значи за преговоре са онима за које би и трачак демократије значио могући губитак власти у потпуности или, вероватније делимично, предлажеш разговоре, без притиска ? Мислим да нечији интелект озбиљно потцењујеш, или оне са којима мислиш ово да спроводиш на супротној страни, или оне којима овакве поруке упућујеш. А притисак, он у овом случају може доћи само са стране. Или ти мислиш да би то могао ти, са својом интелектуалном громадом, огромном бирачком подршком (са све ПОКС-ом), и свакако са неизоставном “метлом” у руци ? Могу само да ти поручим, ни брк им се не би померио, мада сам некако убеђен да ти то знаш боље од мене. Међутим, гнушајући се тога, образлажеш то изношењем некаквог “прљавог веша пред странце” и настављаш у том смислу, да је то удар на достојанство грађана ! Прво, какав је то “прљав веш” који ти странци већ не знају, па би се ето згрозили над српским ? Шта то од тог “прљавог веша” треба трајно сакрити у оквиру земље, да га странци не виде ? Ништа ! Све је то већ одавно виђено по свету, и у срљању друштва у аутократију нема сигурно ничег “светог” што треба сакривати, већ такве девијације јавно показивати и борити се против њих на сваки начин, па и иностраним притиском. И да, баш ће да ми повреди достојанство, то никако, само нек настави да пљачка пензије, или руши нешто по својој вољи. О: општем криминалу, корупцији, пљачкању државе и пара овог народа, да не помињем. Све нека се настави, само достојни да останемо ! Него, ти још увек ниси одустао да се бавиш политиком ? Лично, не верујем да ће ти овакве “про” властодржачке агитације нешто више донети у политици, свакако не више од тога као када би “метли” још додао и “ђубравник”. Додуше, у неком смислу би деловао озбиљније, тада би заиста могао нешто и да урадиш, односно почистиш, осим што само бескорисно агитујеш.

Comments are closed.