“Ostaje zagonetka gde je jedna osoba”: Na mestu nesreće makedonskog autobusa u Bugarskoj pronađena 44 tela

0
(Beta/AP Photo/Boris Grdanoski)

(Beta) – Bugarske vlasti su danas saopštile da su pronašle 44 tela na mestu gde se makedonski autobus zapalio i da nije poznato gde je jedan putnik.

Portparolka bugarskog tužilaštva Sijka Mileva rekla je da joj je preživeli muškarac, koji je razbio staklo i iskočio iz autobusa, rekao da se spasilo osam osoba, preneli su makedonski mediji.

“Mi smo pronašli 44 tela, a on kategorično tvrdi da je spaseno osam osoba. Rekla sam mu da ih je u bolnici sedmoro, a on tvrdi da se spasilo osmoro. Prema podacima kojima raspolažemo, u autobusu su bile 52 osobe, mi smo pronašli 44 tela, hospitalizovano je sedmoro, četiri muškarca i tri žene. Ostaje velika zagonetka gde je osma osoba”, rekla je Mileva.

Navela je da istražitelji rade na toj veziji događaja, ali da ne žele da šire dezinformacije, jer je možda reč o lošem sećanju svedoka, iako je on i u prisustvu prevodioca ponovo tvrdio da se spasilo osam ljudi.

Zamenik glavnog tužioca Bugarske Borislav Sarafov takođe je rekao da su na mestu nesreće u utorak pronađena 44 tela i dodao da je ljudska greška glavna verzija uzroka tragedije na autoputu Struma, a da je odbačena verzija da se radi o terorističkom činu.

Prethodnih dana je zvanična informacija bila da je poginulo 45 osoba. Šef tima bugarskih istražitelja Marijan Marinov rekao je da je moguće da je neki od turista prešao u drugi autobus turističke grupe koja je putovala u Istanbul preko skopske firme “Besa trans”.

Prema prvim informacijama dobijenim od bugarskih istražnih organa, u autobusu su bile 52 osobe, od kojih je poginulo 45, uključujući 12 dece, a sedmoro se spasilo, rekao je u utorak uveče ministar unutrašnjih poslva Severne Makedonije.

Autobus “Besa transa” zapalio se u utorak rano ujutro na autoputu u blizini Sofije, dok se iz Istanbula vraćao sa turističke ture sa još tri autobusa tog preduzeća.

Ministarstvo za transport i veze Severne Makedonije saopštilo je sinoć da autobus koji je izgoreo u Bugarskoj nije imao licencu za prevoz putnika i da je zbog toga firmi “Besa trans” oduzeta dozvola za rad.

Carinska uprava je objavila da prvi nalazi unutrašnje kontrole pokazuju da carinici nisu evidentirali izlazak tog autobusa iz zemlje 18. novembra.

“Zbog do sada utvrđenih nepravilnosti u radu, dva carinska službenika koja su bili u smeni kad je vozilo izažlo iz države biće suspendovana, a njihov neposredni rukovodilac će biti kažnjen”, navela je Carinska uprava Severne Makedonije.