Ostaci tela 215 dece domorodaca pronađeno u Kanadi: “Nažalost, ovo nije izolovan incident…”

0

(Beta-AP) – Premijer Kanade Džastin Trudo je danas rekao da pronalaženje tela domorodačke dece nije izolovani incident.

Ostaci tela 215 dece, od kojih su neka imala svega tri godine, nađeni su na mestu nekadašnje rezidencijalne škole za domorodačku decu u kanadskoj pokrajini Britanska Kolumbija.

Domoroci su nakon toga zatražili pregled svih bivših škola – institucija koje su držale decu oduzetu iz porodica širom zemlje.

“Kao premijer, zgrožen sam sramotnom politikom koja je otimala domorodačku decu iz njihovih zajednica. Nažalost, ovo nije izuzetak ili izolovan incident”, rekao Trudo i dodao da se neće kriti od toga.

Istakao je da se istina mora priznati i da su te škole bile stvarnost i “tragedija koja je postojala ovde, u našoj zemlji, i mi se moramo tome prilagoditi”.

Deca su bila učenici indijanske škole Kemlups (Kamloops) u pokrajini Britanska Kolumbija, koja je radila od 1890. do 1969. godine, kada ju je kanadska vlada preuzela od Rimokatoličke crkve, a zatvorila ju je 1978. godine, navodi Asošijeted pres.

Od kraja 19. veka do 1970-ih više od 150.000 indijanske dece moralo je da ide u hrišćanske škole koje je finansirala država, u sklopu programa asimilacije domorodačke dece u kanadsko društvo.

Deca su prisilno prevođena u hrišćanstvo i nisu smela da govore svoje maternje jezike.

Mnoga deca su prebijana i zlostavljana, a veruje se da je umrlo do 6.000 učenika.

Kanadska vlada se 2008. zvanično izvinila i priznala da je u tim školama bilo učestalog fizičkog i seksualnog zlostavljanja.