Osobe koje nemaju simptome koronavirusa retko dalje šire infekciju, izjavila je danas epidemiolog Svetske zdravstvene organizacije Marija Van Kerhove.

„Na osnovu podataka kojima raspolažemo, čini se da je retko da osoba bez simptoma zapravo prenose virus na drugu osobu“, rekla je ona.

Van Kerhova je istakla da SZO dobija izveštaje iz zemalja, koje, kako je navela, veoma detaljno prate kontakte zaraženih, uključujući asimptomatske slučajeve. Ona je dodala da te države nisu otkrile da dolazi do nastavka transmisije.

Van Kerhove je rekla da je kod osoba koje nemaju simptome Kovida-19 často razvijen blagi oblik bolesti, prenosi CNN. Istovremeno je ponovila da se koronavirus širi preko kapljica, koje se mogu osloboditi kada se neko zakašlje ili kada kija.

„Da smo zaista pratili sve sve simptomatske slučajeve, izolovali ove slučajeve, pratili kontakte i stavili u karantin te slučajeve, mi bismo drastično smanjili transmisiju“, smatra Van Kerhova i dodaje da bi volela da kaže u procentima koliko bi se transmisija zapravo smanjila.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.