Osnovne studije na Građevinskom fakultetu trajaće tri godine

0

Studiranje na Građevinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu od iduće godine trajaće tri godine za osnovne studije i dve godine za master studije, saopštio je fakultet.

Ovom izmenom, uz osavremenjavanje nastavnih planova, način studiranja biće dodatno prilagođen studentima, ali i njihovim budućim poslodavcima.

Dekan Građevinskog fakulteta Vladan Кuzmanović je rekao da je proces akreditacije novog programa priveden kraju i da će važiti za studente koji studije građevine i geodezije upišu od iduće godine.

“Novi programi omogućavaju studentima da nakon trogodišnjih osnovnih studija već počnu da rade i nastave školovanje uz posao ukoliko to žele. Drugima će, pak, povećati mobilnost i omogućiti im da nastave usavršavanje na Građevinskom fakultetu ili nekom od srodnih evropskih fakulteta, koji takođe koriste isti model studija: tri godine za osnovne i dve za master studije”, objasnio je Кuzmanović.

Dodao je da studenti koji ove godine upišu Građevinski fakultet mogu da računaju na učenje po modernom, savremenom programu koji pruža celovit korpus znanja potrebnih građevinskom inženjeru sadašnjice.

“Nismo čekali novu akreditaciju kako bismo osavremenili nastavu. Pored fundamentalnih znanja, naši sadašnji studenti već uče o najsavremenijim tehnologijama u građevinarstvu i geodeziji, imaju priliku da rade u vrhunskim laboratorijama i da koriste neke od najefikasnijih softvera za analizu praktičnih problema. Tokom studiranja često imaju priliku da se direktno upoznaju sa radom najvećih građevinskih kompanija, ali i da budu deo velike svetske naučne i obrazovne zajednice kroz međunarodne projekte u koje je fakultet uključen. Mišljenje studenata nam je od neprocenjive važnosti, pa u saradnji sa Studentskim parlamentom neprekidno radimo na unapređenju uslova studiranja”, rekao je Кuzmanović.

Ove godine za buduće studente na osnovnim studijama otvoreno je 340 mesta na studijskom programu Građevinarstvo (od čega 240 budžetskih i 100 samofinansirajućih) i 60 mesta na studijskom programu Geodezija i geoinformatika (40 budžetskih i 20 samofinansirajućih).

Građevinski fakultet u Beogradu osnovan je 1846. godine i najstariji je u regionu.

(Beta)