Osnivači Gugla se povlače iz rukovodstva: “Preuzimamo ulogu ponosnih roditelja – saveti i ljubav, a ne svakodnevno gunđanje…”

0
Foto: Profimedia

Pre nešto više od dve decenije u garaži u Kaliforniji – garaža zvuči kao zajednička početna tačka svih tehnoloških giganata – Lari Pejdž i Sergej Brin su stvorili Gugl.

Dve decenije kasnije odlučili su da se povuku sa rukovodećih mesta kompanije koja je vlasnik Gugla, prenosi BBC.

Pejdž se povlači sa mesta izvršnog direktora Alfabeta, a Brin sa mesta predsednika, ali će obojica ostati u odboru ove firme.

Direktor Gugla Sundar Pičai postaće i generalni direktor Alfabeta, navodi se u saopštenju.

Pejdž i Brin su prešli iz Gugla u Alfabet 2015. godine, kada je kompanija osnovana, rekavši da će se usredsrediti na pokretanje novih inicijativa.

U blogu objavljenom u utorak, najavili su da se povlače iz svakodnevnog upravljanja kompanijom.

Oni su istakli da Guglu više nije potrebno toliko rukovodilaca i da je neophodno pojednostaviti rukovodeću strukturu.

“Nikada nismo bili ljudi koji bi se držali upravljačkih pozicija, kad mislimo da postoji bolji način za vođenje kompanije. A Alfabetu i Guglu više nisu potrebna dva izvršna direktora i predsednik”, navodi se u njihovom pismu.

Novi direktor Gugla izrazio je zahvalnost Pejdžu i Brinu za sve što su uradili.

“Osnivači su svima nama dali neverovatnu šansu da utičemo na svet. Zahvaljujući njima imamo bezvremensku misiju, trajne vrednosti i kulturu saradnje i istraživanja zbog kojih je uzbudljivo svakodnevno dolaziti na posao”, rekao je Pičai.