(Beta) – Osnivač i šef Tvitera Džek Dorsi smatra da je odluka da se isključi Donald Tramp sa te platforme bila „dobra“ ali da ipak predstavlja „poraz“ i „uspostavlja presedan“ koji njemu izgleda „opasan“ po pitanju moći velikih firmi.

„To je neuspeh sa naše strane da promovišemo zdravu konverzaciju“, napisao je Dorsi juče preko Tvitera u nizu poruka u kojima je komentarisao odluku te društvene mreže da na neodređeno vreme blokira odlazećeg predsednika SAD zbog podsticanja na nasilje u američkom Kongresu.

Ovaj tip mera „nas deli. One ograničavaju mogućnost da se objasni, da se iskupi, sazna“, rekao je Dorsi. Dodao je da „i to uspostavlja presedan koji mi izgleda opasan: moć jednog pojedinca ili jedne firme nad delom svetskog javnog razgovora“.

Tviter je bio glavno sredstvo komunikacije Trampa koji se svakodnevno njim služio da se direktno obrati svojim 88 miliona pratilaca. On je takođe suspendovan sa Fejsbuka, Snapčeta, Tviča i od uotrka je na nedelju dana suspendovan sa Jutjuba. Međutim odluka Tvitera je daleko najsimboličnija. 

Izbacivanje odlazećeg šefa države sa Tvitera pozdravili su mnogi zakonodavci ali to su takođe kritikovala udruženja i svetske vođe kao što je nemačka kancelarka Angela Merkel, zabrinuti zbog moći tehnoloških firmi.

Džek Dorsi je istakao da je ravnoteža vlasti poštovana dok ljudi „mogu jednostavno da odu na drugi servis“ ako im ne odgovaraju pravila njihovog servisa i način na koji ih on primenjuje.

Ali taj koncept je „doveden u pitanje prošle nedelje kada je jedan broj ključnih snabdevača servisa preko interneta takođe odlučio da ne dozvoli ono što smatraju opasnim“, rekao je Drosi.

„Ne verujem da je to usaglašeno. Verovatnije su firme došle do sopstvenih zaključaka ili su ohrabrene delovanjem drugih“ dodao je on.

Tviter i druge tehnološke firme su već mesecima pod udarom američkih vlasti. Zakonodavci obe partije zameraju im veliku moć, po pitanju ekonomske konkurencije, držanja podataka i javne rasprave.

Kada je Donald Tramp u petak pokušao da odgovori na blokiranje svog ličnog naloga na Tviteru preko zvaničnog naloga POTUS (Predsednik SAD) porukom upućenom „75 miliona patriota“ koji su za njega glasali, ta društvena mreža odmah je povukla njegove poruke.

„Korišćenje drugog naloga da bi se izbegla suspenzija je protiv naših propisa“, tada je objasnio portparol Tvitera.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-470-od-14-januara/

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga „ISTORIJA 21. VEKA“ za samo 7.999 dinara!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.