U okviru projekta “Preduzmi ideju” koji Inicijativa Digitalna Srbija realizuje sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID), nastao je besplatni online kurs “Kurs veštačke inteligencije i prompt inženjeringa”, koji je namenjen svima koji se interesuje polje veštačke inteligencije i novih alata u ovoj oblasti. Kurs je osmišljen s ciljem da podrži kompanije, organizacije i pojedince u usvajanju inovativnih tehnologija koje doprinose optimizaciji rada.

Kurs je premijerno predstavljen na Forumu naprednih tehnologija u organizaciji Naučno-tehnološkog parka Niš, od strane predavača na kursu, Dr Gorana S. Milovanovića, osnivača DataKolektiva i predsednika asocijacije MAŠINERIJA, i Tadeja Kurepe, programskog direktora projekta Preduzmi ideju.

Ovaj kurs je dizajniran kako bi svim zainteresovanim omogućio da steknu osnovna i napredna znanja o veštačkoj inteligenciji i prompt inženjeringu, sa ciljem da unaprede svoje profesionalne veštine i povećaju svoju konkurentnost na tržištu rada. Kroz pažljivo osmišljene lekcije i praktične primere, polaznici će imati priliku da nauče o primeni veštačke inteligencije u različitim industrijama, kao i o najnovijim trendovima i tehnikama u ovoj oblasti.

„Već je sada, nepune dve godine pošto je besplatna verzija OpenAI ChatGPT otvorena za korisnike, jasno da će generativne AI tehnologije duboko i trajno promeniti poslovanje mnogih biznisa i rad u velikom broju profesija. U upotrebi ovih tehnologija dominiraće aplikativni softver koji razvijaju kompanije poput Microsoft, Google, Apple, i drugih. Ali ako neko, ulažući minimalan trud, nauči veštinu prompt inženjeringa, on će postati u stanju da prednosti generativnih AI sistema iskoristi svakako bolje od drugih, i primeni ih u situacijama koje AI podržane aplikacije ne predviđaju. Isto je kao sa kompjuterima uopšte: u skoro svakoj firmi ćete naći mnogo korisnika raznih softvera koji nesmetano rade sa njima, i ponekog „kompjuteraša“ koji malo više zna o tome kako stvari rade ispod haube i koji onda pomaže drugima kad treba uraditi nešto složenije. Učite prompt inženjering i postanite ta osoba – isplatiće se, videćete!“,” rekao je Dr Goran S. Milovanović, autor kursa.

„Veoma smo ponosni na saradnju sa DataKolektivom i MAŠINERIJA na razvoju ovog besplatnog online kursa koji predstavlja ključni korak ka unapređenju digitalnih veština i znanja u Srbiji. Verujemo da će omogućiti polaznicima da steknu dragocene veštine koje su danas neophodne na tržištu rada, povećavajući njihovu konkurentnost i sposobnost da se suoče sa izazovima savremenog digitalnog doba. Ova saradnja je primer kako udruženi napori mogu dovesti do značajnih promena i unapređenja u obrazovanju i profesionalnom razvoju.” izjavio je Tadej Kurepa, programski direktor projekta „Preduzmi ideju“.

„Kurs veštačke inteligencije i prompt inženjeringa“ je besplatan i dostupan svima koji žele da prošire i praktično primene svoja znanja u oblasti veštačke intelegencije. Možete mu pristupiti putem veb stranice na https://www.preduzmi.rs/edukativni-materijal/kurs-vestacke-inteligencije-i-prompt-inzenjeringa/

Za više informacija o Inicijativi „Digitalna Srbija“, posetite dsi.rs 

Za više informacija o projektu „Preduzmi ideju“, posetite preduzmi.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.