Osmani: “Sve dok Srbija vodi inicijativu ‘Otvoreni Balkan’ i ne priznaje Kosovo, ne može se očekivati da će Vučić imati dobre namere…”

0
EPA-EFE/FILIP SINGER

(Beta) – Predsednica privremenih institucija Vjosa Osmani izjavila je nakon današnjeg sastanka s hrvatskim predsednikom Zoranom Milanovićem, da “Berlinski proces ostaje ključan za Kosovo u pogledu regionalne saradnje i da ‘Otvoreni Balkan’ krši principe inkluzivnosti i ravnopravnosti”. 


“Ova inicijativa koja je pokrenuta u Novom Sadu, a nazvana je ‘mini Šengen’, u stvari je prekršila dva principa, princip inkluzivnosti, jer nije obuhvatila sve zemlje Zapadnog Balkana i princip jednakog tretmana. Insistiramo da se regionalna saradnja nastavi u okviru Berlinskog procesa, koji predvodi Nemačka i koji ima za cilj da gurne naše zemlje ka Evropskoj uniji”, rekla je Osmani na zajedničkoj konferenciji za novinare, prenose lokalni mediji. 

Osmani je dodala da “sve dok Srbija vodi inicijativu ‘Otvoreni Balkan’ i ne priznaje Kosovo, ne može se očekivati da će Vučić imati dobre namere za Kosovo”. 

“Militarizacija Srbije koja je u toku pokazuje da postoje destabilizujuće tendencije u regionu. Kada Srbija odustane od destabilizujuće tendencije prema regionu i onog trenutka kada prizna Kosovo, onda se može ozbiljno shvatiti Vučićeva izjava da je zainteresovan za regionalnu saradnju. S jedne strane govori o regionalnoj saradnji, s druge strane blokira naše građane, postavlja agente BIA da ih saslušavaju, teroriše građane koji prelaze granicu i radi upravo suprotno od onoga za šta se zalaže u inicijativi ‘Otvoreni Balkan'”, rekla je Osmani.