Osmani o susretu sa Đukanovićem: “Crna Gora je uzor Kosovu…”

0
Foto: Profimedia

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da Crnu Goru na Kosovu gledaju kao na uzor, jer je to zemlja koja je pod liderstvom Mila Đukanovića prošla svoje reforme, priključila se NATO i znatno se približila članstvu u EU.

Ona se sastala sa Đukanovićem na marginama samita Brdo-Brioni Procesa u Sloveniji.

Osmani je zahvalila Đukanoviću na prihvaćenoj inicijativi za susret, kao i za jasne stavove tokom današnjeg Samita i konstruktivnu podršku koju je Crna Gora godinama pružala Kosovu uz uverenje da će „dve zemlje“ iskoristiti mogućnosti koje se otvaraju za jačanje saradnje, navodi se u saopštenju Đukanovićevog kabineta.

Zahvalila je i za ulogu Đukanovića u ostvarivanju saradnje sa Albancima u Crnoj Gori koji su, kako je kazala, važan deo crnogorskog društva.

Osmani je poručila da vidi budućnost Kosova u EU, koje želi da gradi partnerske odnose sa svim državama, a Crna Gora je, kako je rekla, u tom smislu na vrhu liste prijatelja i saveznika.

Đukanović je zahvalio za visoke ocene o Crnoj Gori i potvrdio da je saglasan da je vreme za intenziviranje bilateralnih odnosa.

„Nemamo otvorenih pitanja ni nerazumevanja, ali imamo zajedničke ciljeve EU i NATO, ali i zabrinutost za stabilnost regiona“, kazao je Đukanović.

Na toj liniji, istakao je da je svaki dobar primer dobrosusedskog odnosa blagotvoran i zato i odnosi Crne Gore i Kosova mogu da budu primer.

„Odnos prema manjinama i negovanje tog odnosa izuzetno su važni i kao mostovi saradnje dve države“, kazao je Đukanović.

Predsednik Crne Gore je nakon Samita otputovao u Brisel gde u utorak, u sedištu NATO-a, ima susret sa generalnim sekretarom Jensom Stoltenbergom, a kasnije i radnu večeru sa liderima zemalja Zapadnog Balkana na poziv visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj.