Osmani: “Kriminal i kriminalne grupe ne priznaju etničku pripadnost”

0

(Beta) – Predsednica privremenih institucija u Priština Vjosa Osmani rekla je danas  da se jutrošnja akcija kosovske policije protiv krijumčarenja ne može nazvati “akcijom na severu”, jer se prema njenim rečima odvijala “u različitim delovima Kosova i da kriminal i kriminalne grupe ne priznaju etničku pripadnost”.

“Borba protiv organizovanog kriminala je beskompromisna i o njoj se ne može pregovarati. Pregovarati i praviti kompromis sa kriminalom znači postati njegov deo. Stoga se današnja akcija kosovske policije i carine, ovlašćenih od strane pravosudnih institucija, ne može nazvati ‘akcijom na severu’, jer je to bila akcija u različitim delovima Kosova, protiv osoba različite etničke pripadnosti, sa zajedničkim imeniteljem borba protiv šverca i organizovanog kriminala”, napisala je Osmani na Fejsbuku.

Rekla je da je u prošlosti organizovani kriminal bio multietnički, da je imao političku podršku ali, kako je navela, “ti dani su prošli”.

Osmani je poručila Evropskoj uniji da “sada kada je borba protiv kriminala stvarna, beskompromisna i o kojoj se ne može pregovarati, očekujemo da će EU ostati verna vrednostima vladavine prava koje predstavlja”.

Policija Kosova je jutros izvela, kako je saopštila, “akciju protiv mreže krijumčara u više regiona na Kosovu u kojoj je uhapšeno osam osoba, među kojima i jedna srpske i jedna bošnjačke nacionalnosti”.