Osim sezone infekcija, sledi i sezona slava: “Posle Svetog Nikole uglavnom je veći broj obolelih od gripa…”

0
Foto: Profimedia

Osim što sledi sezona respiratornih infekcije, sledi i “sezona slava”. Polugodišnji život sa pandemijom koronavirusa nas je naučilo da velika okupljanja obično znače i veliki rizik od prenošenja infekcije. Zato će, kao što je i sve drugo, i slave ove godine biti neuobičajeno obeležene.

“Uglavnom smo posle obeležavanja slave Sveti Nikola uvek imali rast broja obolelih od gripa”, rekao je epidemiolog Predrag Kon iz čijih se reči jasno može naslutiti šta bi moglo da se desi i sa oboljevanjem usled koronavirusa.

“Sve slave i razna druga okupljanja sa velikim brojem ljudi, mesta su posle kojih kreće povećanje broja obolelih od respiratornih infekcija i grip, a nažalost i kovida 19”, kazao je dr Kon za Politiku, a preneo je Blic.

Slave neće biti prve svetkovine koje ćemo obeležavati u pandemijskim uslovima. Uskrs smo ove godine proveli u krugu porodice, ali je na snazi bio i policijski čas.

Sada je na snazi zabrana okupljanja više od 30 osoba. Epidemiolog Branislav Tiodorović nedavno je pojasnio u kojim je sve situacijama ova mera na snazi.

“Kada kažemo da je na snazi zabrana okupljanja više od 30 ljudi, mi nismo rekli gde. Dakle, to se odnosi i na kuće. Svako okupljanje velikog broja ljudi u kući ili stanu je rizik. Zato treba napominjati šta jeste, a šta nije dozvoljeno”, objasnio je Tiodorović.