“Osećam duboku sramotu što glasam treći put za manje od godinu dana…”: Predsednik Izraela izašao na izbore

0
Foto: Profimedia

Predsednik Izraela Ruven Rivlin izjavio je danas da ga je sramota što glasa treći put za manje od godinu dana na parlamentarnim izborima.

“Ovo je normalno svečan dan, ali je istina da se ne osećam slavljenički. Osećam samo duboku sramotu kada se suočim sa vama građanima”, rekao je Rivlin dok je glasao u jerusalimskom kvartu Beit Hakerem.

On je ocenio da Izraelci to ne zaslužuju. “Mi ne zaslužujemo još jednu užasnu i grubu izbornu kampanju kao što je ova što se danas završava i ne zaslužujemo beskrajnu nestabilnsot. Zalužujemo vladu koja radi za nas”, rekao je Rivlin, označivši najnoviju kampanju prljavom i za žaljenje i obećao kraj političke krize koja potresa Izrael već više od godinu dana.

Nakon dve runde izbora prošle godine nije bilo jasnog pobednika i novu vladu nisu uspeli da obrazuju ni premijer Izraela Benjamin Netanjahu niti njegov glavni politički rival Beni Ganc.

Pozivi predsednika Rivlina da se obrazuje vlada nacionalnog jedinstva između Netanjahuovog konzervativnog Likuda i Gancovog saveza partija centra Plavo i belo nisu urodili plodom.

Zbog toga su raspisani novi izbori koji su takođe ključni za Netanjahua jer mu suđenje za korupciju počinje 17. marta.

Treća izborna kampanja je bila praćena teškim rečima, snimanjem privatnih razgovora političkih lidera bez njihovog znanja i kasnije objavljivanjem u medijima, navodi Frans pres.

Rivlin nije pominjao ni jednog kandidata, ali je Ganc, glasajući u rodnom mestu Roš Hajin pozvao na smenu Netanjahua.

“Poslednjih nekoliko dana smo svi bili izloženi lažima, snimanju i sistemu koji pokušava da nas međusobno suprotstavi”, rekao je Ganc, izrazivši nadu da će danas početi proces isceljenja i zajedničkog života.

On je aludirao na snimak objavljen prošle nedelje na kojem se čuje kako ga njegov savetnik kritikuje jer ocenjuje da je taj bivši komandant izraelske vojske slab u odnosu prema Iranu.

U nedelju je izbilo na videlo da je Netanjahu možda imao ulogu u objavljivanju tog snimka.

Netanjahu je glasajući u Jerusalimu apelovao na javnost da izađe na izbore, rekavši da nema bojazni od zaraze koronavirusom jer je urađeno sve što se može da se to ne dogodi.

Ispitivanja javnog mnjenja pred treće izbore koji se uveliko smatraju referendumom o Netanjahuu pokazuju da je moguć nastavak političkog zastoja.

(Beta)