“Osećam da lično treba da se izvinim svakom Indijcu”: Henk Azarija žali zbog tumačenja Apua iz Simpsonovih

0
(Beta/AP Photo/Chris Pizzello, File)

Henk Azarija se izvinio zbog pozajmljivanja glasa indijskom liku Apuu u animiranoj seriji “Simpsonovi”. Hank, koji je belac, glumio je vlasnika supermarketa od 1990. godine.

U januaru 2020. godine je prvi put najavio da odustaje od pozajmljivanja glasa Apuu. Gostujući na podcastu „Dax Shepherd’s Armchair Expert“, rekao je:

„Deo mene oseća da treba lično da se izvinim svakom Indijcu u ovoj zemlji”, rekao je Azarija.

Lik je godinama kritikovan zbog jačanja rasnih stereotipa, piše CNN.

Pritisak na šou raste od 2017. godine, kada je indijsko-američki komičar Hari Kondabolu snimio dokumentarac u kome tvrdi da je lik Apua izgrađen na rasnim stereotipima. Nakon toga kritike su počele da se gomilaju.

Ali Hank je na podcastu rekao da u početku nije znao da li treba da prestane s pozajmljivanjem glasa ili ne jer nije želeo da povuče nepromišljene poteze zbog nečeg što je moglo biti „17 hipstera u mikropivovari u Bruklinu“. Iduću godinu je nastavio da radi svoj posao.

Kaže da je čitao o rasizmu i razgovarao s brojnim ljudima, te da je išao na seminare.

„Shvatio sam da imam spoj sa sudbinom koji me čeka već 31 godinu“, rekao je.

Iako insistira da je lik napravljen s dobrim namerama, kaže da je šou ipak deo „strukturalnog rasizma“.

„Stvarno nisam znao bolje. Nisam mislio o tome. Bio sam nesvestan koliko relativne prednosti sam imao u ovoj zemlji samo zato što sam belo dete iz Kvinsa“, rekao je.

„Samo zato što smo imali dobre namere ne znači da nisu postojale negativne posledice za koje sam odgovoran“, kaže glumac.